Welk boekhoudprogramma kiezen

Waar moet je beginnen als je opzoek bent naar een boekhoudprogramma? Er is redelijk wat keuze. En veel keuze maakt kiezen lastig. Daarom stellen veel ondernemers zichzelf de vraag, welk boekhoudprogramma kiezen?

Online boekhouden

Dit is in mijn opinie een gemakkelijke keuze. Ik zou altijd kiezen voor online boekhoudsoftware. Hier zitten gewoonweg ontzettend veel voordelen aan verbonden. Denk hierbij aan:

  • Goedkope licenties.
  • Altijd up-to-date software en je hoeft zelf geen updates te installeren.
  • Overal toegang tot jouw gegevens.
  • Gemakkelijk toegang verlenen aan iemand anders, zoals bijvoorbeeld jouw boekhouder.
  • Online boekhoudsoftware is gebruiksvriendelijk.

De beschikbare boekhoudpakketten

In Nederland zijn de volgende programma`s de meest gebruikte programma`s:

  • Eboekhouden.nl
  • MyFinance
  • Romslomp
  • Twinfield
  • Exact Online

Welk programma voor jouw onderneming de beste keuze is, hangt af van wat voor onderneming je hebt.

Eboekhouden is bijvoorbeeld uitermate geschikt wanneer je een webshop runt. Dit omdat er een koppeling mogelijk is met bijvoorbeeld Woocommerce.

MyFinance is een goede keuze wanneer je over weinig boekhoudkennis beschikt. Dit omdat je met dit boekhoudpakket kan kiezen voor de optie samen boekhouden. Met deze optie worden de complexere en eenmalige boeking voor jou gedaan. Dus eigenlijk heb je hiermee de ondersteuning van een boekhouder.

Bepaal welke functies essentieel zijn

Bepaal welke functies voor jouw bedrijf belangrijk zijn. En zorg er vervolgens voor dat deze aanwezig zijn in het pakket van jouw keuze. En dat het bovendien voor jou een gebruiksvriendelijk pakket is. Dit gaat je veel tijd besparen en dat begint al bij het opzetten van de boekhouding.

De prijzen van boekhoudpakketten

De prijzen van de verschillende boekhoudpakketten vallen uiteen in twee groepen. Hier zijn Rompslomp, E boekhoduen en Myfinance de goedkopere opties. Twinfield en Exact Online zijn iets duurder.

Voor ongeveer 10 euro per maand heb je al een licentie voor een prima boekhoudpakket. En dat is eigenlijk een verrassend lage prijs te noemen.

Omdat de prijzen van de pakketten in het lagere prijssegment redelijk vergelijkbaar zijn, zou ik kiezen voor beste boekhoudprogramma wat bij jouw onderneming past. Een paar euro verschil per maand gaat geen verschil maken voor een onderneming.

Gezien deze prijzen zou ik boekhouden in excel gewoonweg niet doen. De tijd die je daarmee kwijt en bovendien de toename van de kans op fouten weegt echt niet op tegen deze licentiekosten. En tijd is geld, zeker voor een ondernemer. Wil je nog meer geld besparen, kijk dan ook eens hoe je kan besparen met een goedkope bankrekening.

De genoemde programma`s zijn bijvoorbeeld allemaal geschikt om eenvoudig de BTW aangifte te verzorgen. De winst en verliesrekening kan je ook met een druk op de knop inzien. Een goede boekhouding is eigenlijk super eenvoudig met deze online boekhoudprogramma`s.

Het antwoord op de vraag welk boekhoudprogramma kiezen is dus het programma wat het beste bij jouw onderneming past en waar jij goed mee kan werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *