Wat is boekhouden

Weinig mensen raken opgewonden bij het horen van het woord boekhouden. Het heeft een beetje een suf imago. In mijn opinie is het echter super belangrijk en veel meer omvattend dan dat de meeste mensen en ondernemers in eerste instantie denken. Wat is boekhouden nu eigenlijk?

Waarom is boekhouden belangrijk?

Geen enkele ondernemer kan zonder een goede boekhouding. Behalve dat het simpelweg een wettelijke verplichting is, is het inzichtelijk hebben van zaken zoals de winst, openstaande vorderingen en verschuldigde bedragen essentieel. 

Daarnaast ben je bijvoorbeeld verplicht een btw-aangifte te doen. En dit kan je simpelweg niet zonder een goede boekhouding 

Maar ook voor het nemen van beslissingen of het beoordelen van de winstgevendheid van advertentiecampagnes kan je niet zonder een goede en juiste boekhouding. Een boekhouding bestaat als het ware uit een overzicht van alle financiële relevante gegevens van een onderneming. 

Wat is boekhouden nu eigenlijk?

Dit lijkt een eenvoudige vraag. Maar ga je er verder over nadenken dan is het veel meer omvattend en niet eenvoudig in een paar woorden te beschrijven. Om de vraag wat is boekhouden toch te beantwoorden, hebben wij het als volgt samengevat:

Het vastleggen van alle financiële transacties en gebeurtenissen van een onderneming, stichting of vereniging.

Onder financiële transacties dien je ook zaken te verstaan die op dit moment nog geen geldelijke invloed hebben, maar waar het wel aannemelijk is dat dit gaat gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan voorzieningen voor dubieuze debiteuren  of te betalen belastingen. In plaats van boekhouding wordt er ook wel gesproken van financiële administratie. Online boekhouden is in onze opinie de beste methode om de boekhouding eenvoudig bij te werken.

Boekhoud tips

Hieronder kan je een overzicht terugvinden van de artikelen die je op deze website kan terugvinden, die verschillende boekhoud thema`s behandelen:

Grootboek

Alle grootboekrekeningen tezamen vormen het grootboek. Op een grootboekrekening verwerk je inkomsten en uitgaven. Hierbij is de grootboekrekening een soort […]

Vertrouwen is goed controle is beter

Vertrouwen is goed controle is beter

Iemand die vertrouwd is met een interne controle functie, zal zeker de uitspraak “vertrouwen is goed, controle is beter” kennen. […]

Voorraadinventarisatie

Voorraadinventarisatie

Een voorraadinventarisatie is van belang om zeker te stellen dat de werkelijke voorraad overeenstemt met hetgeen je in de boekhouding […]

Per kas betalen

Per kas betalen

Iets per kas betalen komt steeds minder voor. Persoonlijk zou ik hier ook uitermate terughoudend mee zijn. Er is tegenwoordig […]

Veel voorkomende boekhoudkundige handelingen

Het vastleggen of boeken van inkomende en uitgaande facturen is een van de meest voorkomende boekhoudkundige transactie.. Maar hiermee bewerk je ook direct de te betalen of terug te ontvangen BTW, de debiteuren en crediteuren posities en natuurlijk de omzet en de kosten. 

Zorg dat je jouw boekhouding regelmatig bijhoudt!

Ook al zie je het boekhouden als een noodzakelijk kwaad, zorg dat je dit regelmatig doet. Alleen op die manier heb je een goed inzicht in de financiële situaties van jouw onderneming en bijvoorbeeld een goed inzicht in wat debiteuren jou nog verschuldigd zijn. 

Het niet op tijd betalen van klanten is bijvoorbeeld een belangrijke oorzaak van een faillissement. Een goed beheer van de debiteuren is dan ook ontzettend belangrijk. En dit kan je alleen doen wanneer je jouw boekhouding op orde hebt. 

Waaraan dient de boekhouding te voldoen?

Binnen de accountancy zijn er 3 principes die je altijd dient te volgen. Dit zijn de volgende:

  1. Volledig - Alle inkomsten en uitgaven registreren
  2. Tijdig - Regelmatig bijwerken en inkomsten en uitgaven toekennen aan de juiste periode.
  3. Juist - De juiste bedragen boeken en verplichtingen inzichtelijk maken.

Daarnaast dient een boekhouding overzichtelijk te zijn. 

Het gebruik van boekhoudsoftware

Het gebruik van een online boekhoudprogramma maakt het allemaal een stuk gemakkelijker. Boekhoudprogramma`s bevatten robotic accounting, waardoor je eigenlijk niet zoveel boekhoudkundige kennis nodig hebt. De meeste bedrijven maken hier tegenwoordig dan ook gebruik van.

Boek je bijvoorbeeld een inkoopfactuur, dan worden automatisch grootboekrekeningen zoals crediteuren, btw en de kostenrekening bijgewerkt. Dit gebeurd als het ware in de achtergrond en hiervoor hoef jezelf weinig te doen. Wel dien je het verschil tussen bijvoorbeeld crediteuren en debiteuren en de winst- en verliesrekening en balans goed te begrijpen. 

Persoonlijk zou ik dan ook altijd boekhoudsoftware gebruiken en niet aan de slag gaan in excel. Ook al gaat het om een goedkoop boekhoudpakket, je zal er veel voordeel van ondervinden.