Urenregistratie voor een ondernemer

Het belang van een goede urenregistratie 

Een urenregistratie is van belang voor bijna alle ondernemers. Het allerbelangrijkste is de belastingaftrek waarop je aanspraak kunt maken. Maar daarnaast is tijdsregistratie ook voor ondernemingsdoeleinden erg belangrijk. 

Urenregistratie en belastingaftrek

Als ondernemer zijnde zijn aftrekposten voor de inkomstenbelasting uiteraard uitermate belangrijk. Het urencriterium speelt hier een belangrijk rol. Zowel de startersaftrek als de zelfstandigenaftrek zijn afhankelijk van het aantal uren dat je spendeert aan het ondernemen. Het minimale aantal uren is 1225 uur om in aanmerking te komen voor deze aftrekposten.

Je dient als ondernemer aan te kunnen tonen dat je deze uren ook daadwerkelijk aan het ondernemen hebt besteed. Een goede urenregistratie is dan ook onmisbaar. Zowel voor de boekhouding van een eenmanszaak als zeer zeker ook voor  een zzp administratie.

Welke uren kan ik meetellen voor belastingaftrek?

Behalve uren die je besteed aan het verrichten aan werkzaamheden voor een klant, kan je bijvoorbeeld ook uren die je besteed aan de boekhouding meetellen. Maar ook als je een beurs bezoekt, of je hebt een lunchafspraak met een potentiële klant. Over het algemeen kom je dus behoorlijk snel aan de 1225 uur. 

In mijn opinie is het bijhouden van het aantal uren wel een must. Direct de urenregistratie bijwerken op het moment dat je tijd aan het ondernemen hebt besteed. En bijvoorbeeld niet één keer per maand de uren bijwerken. Dat is vragen om problemen.

Het gebruik van tijdregistratie software

Dit maakt het een stuk simpeler. Bovendien is een overzicht van het aantal gewerkte uren uit een softwarepakket een goed signaal naar de belastingdienst. Het duidt erop dat je dit serieus en precies bijhoudt. Vaak blijven verdere vragen dan achterwege.

Een overzicht in excel is in principe ook voldoende. Dit zal echter wel minder professioneel overkomen. En bij de belastingdienst is het doorgaans zo dat een eerste indruk belangrijk is. Heb je de zaken goed op orde, dan zullen ze je verder met rust laten. 

Ook al heb je alles prima op orde, wanneer je vragen van de belastingdienst dient te beantwoorden kost je dit toch al snel veel tijd. En doe je dit via een boekhouder dan zijn er ook nog eens kosten aan verbonden.

Klanten factureren op basis van uren

Zijn het de uren die je in rekening brengt aan klanten, dan is een goede urenregistratie al helemaal onmisbaar. Niet alleen voor jezelf om zodoende zeker te stellen dat je alle uren in rekening brengt, maar ook voor de klant. Je dient de klant helder en duidelijk te maken wat je precies in rekening brengt en wat de werkzaamheden zijn die jij hebt uitgevoerd.

Klanten factureren op basis van uren

Zijn het de uren die je in rekening brengt aan klanten, dan is een goede urenregistratie al helemaal onmisbaar. Niet alleen voor jezelf om zodoende zeker te stellen dat je alle uren in rekening brengt, maar ook voor de klant. Je dient de klant helder en duidelijk te maken wat je precies in rekening brengt en wat de werkzaamheden zijn die jij hebt uitgevoerd.

Het gebruiksgemak van urenregistratie software

De beste oplossingen zijn de gebruiksvriendelijke programma`s die niet alleen het aantal uren bijhouden maar waarmee je ook direct een factuur kunt aanmaken. En gebruik je de urenregistratie binnen jouw boekhoudprogramma dan kun je deze ook nog eens direct in de boekhouding verwerken. En vervolgens kan je dan ook weer eenvoudig de btw-aangifte opstellen,

Er zijn specifieke urenregistratie programma`s beschikbaar, maar wij adviseren urenregistratie software te gebruiken die geïntegreerd is of gemakkelijk geïntegreerd kan worden met het boekhoudprogramma dat je gebruikt.

Je dient het aantal uren regelmatig bij te houden, dus het is van belang dat je een pakket gebruikt wat gemakkelijk in de omgang is. En de beste software maakt bovendien gebruik van een urenregistratie app, waarmee online urenregistratie, net zoals bij online boekhouden,  eenvoudig en snel wordt. Anders ga je er veel te veel tijd aan besteden. 

Door gebruik te maken van de boekhoudprogramma`s zoals bijvoorbeeld E boekhouden.nl, Rompslomp of Myfinance heb je toegang tot zowel tijdregistratie software als wel de boekhoudsoftware

Tijd is geld - zeker voor een ondernemer

Dit geldt zeker voor een ondernemer. Als je jouw tijd aan iets besteed, dan betekent dit automatisch dat je deze tijd niet aan iets anders kunt besteden. Daarom is het uitermate belangrijk dat je jouw tijd goed besteed. 

Ook hierbij kan een urenregistratie helpen. Het geeft het inzicht of jij jouw uren wel besteed aan hetgeen waaraan jij het meeste verdient.

Besteed je bijvoorbeeld niet teveel tijd aan klanten die relatief weinig opleveren. Of ben je heel veel tijd kwijt met het bijwerken van de administratie. Dit zijn belangrijke vraagstukken voor het optimaliseren van jouw onderneming en op die manier extra geld verdienen

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *