Per kas betalen

Iets per kas betalen komt steeds minder voor. Persoonlijk zou ik hier ook uitermate terughoudend mee zijn. Er is tegenwoordig bijna niks meer, dan je niet met een pinpas of creditcard kunt betalen. Loon contant uitbetalen zou ik zowiezo al nooit doen.

Loon contant uitbetalen

Vraagt iemand om zijn loon contant uit te betalen? Dan dien je als ondernemer erg voorzichtig zijn. Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van bewindvoering, waar je door het uitbetalen van loon in contanten, ongewild aan meewerkt om dit te omzeilen.

In de praktijk komt het bij kleinere bedrijven wel eens voor, dat op deze manier overuren contant worden uitbetaald om de medewerker te helpen. In principe maak je jezelf dan schuldig aan fraude.

Aanvullingen op het loon zwart uitbetalen

Ook komt het nog steeds voor, dat op papier het wettelijk minimumloon wordt uitbetaald en daarnaast een bedrag in contanten. Dan gaat het uiteraard om een zwarte uitbetaling. Soms kan dit best verleidelijk zijn, maar is toch ten zeerste af te raden. 

Bij een inspectie van de SZW is de kans groot dat je tegen de lamp loopt. Je dient hierbij ook niet te vergeten, dat als je op deze manier medewerkers uitbetaald dat dergelijke verhalen al snel de ronde gaan doen. Ook is het zo, dat bij lagere salarissen de te betalen belasting enorm meevalt. 

En mocht de werknemer onverhoopt werkloos worden, dan zal de uitkering lager uitvallen, omdat het salaris op papier lager was. Op dit punt geldt gewoon, eerlijk duurt het langst.

Zorg dat je bonnetjes en facturen goed bewaard

Om kosten fiscaal af te trekken heb je een factuur of bon nodig.

Indien je iets contant betaald, dan zie je vaak dat er eerst wordt betaald voordat de factuur in de boekhouding wordt verwerkt. Hierbij komt het dan ook regelmatig voor dat de bon of factuur kwijt raakt.

Ga je per kas betalen, zorg dan dat je direct een foto maakt van de bon en deze in het digitale archief van het boekhoudprogramma plaatst.

Per kas betalen bonnen

Op die manier voorkom je dat je zaken kwijtraakt. Zelf gebruik ik E-boekhouden.nl en plaats ik alles altijd direct in het digitale archief.

Contant geld en administratieve organisatie

Het aanhouden van contant geld vraagt ook om extra maatregelen. Indien het om een groot bedrag gaat, dan zou er zelfs sprake kunnen zijn van een veiligheidsrisico. Maar ook als het om een klein bedrag gaat, dan bestaat er de kans dat medewerkers dit geld gebruiken om aankopen te doen. Achteraf kan het dan best lastig worden om te achterhalen waar het geld gebleven is.,

In het verleden heb ik gewerkt voor een bedrijf waar dit probleem was opgetreden. Op het moment dat ik in dienst trad, was de onderneming net overgenomen door een multinational. 

Daarvoor was het nog een privé onderneming, waarbij de administratieve organisatie door de eigenaar niet zo belangrijk werd gevonden. Het gevolg was der duizenden euro`s uit de kas waren verdwenen, waar niemand van wist waar dit geld was gebleven. 

Extra werk voor de afdeling boekhouding

Per kas betalen zorgt voor een extra uitdaging op het gebied van boekhouden. Je kan hierdoor vaak niet gebruik maken van het automatisch herkennen en matchen van betalingen en facturen door de boekhoudsoftware

In een dergelijk geval is het bijvoorbeeld verstandiger om gebruik te maken van een prepaid creditcard, waarmee medewerkers indien nodig, kleine uitgaven kunnen doen. Op die manier behoudt je inzicht in waar het geld aan is uitgegeven. Hierdoor zorg je ervoor dat je maximaal kunt profiteren van de voordelen dat online boekhouden biedt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *