Eigen boekhouding doen

Voor de meeste mensen is de boekhouding bijwerken niet bepaald hun hobby. Heb je echter een onderneming of ben je een van de vele zzp`ers, dan ontkom je er niet aan. En zelfs de gewone mens moet een zekere mate van boekhouding bijhouden. Je hebt echter wel een keuze; zelf de eigen boekhouding doen of deze uitbesteden aan een boekhouder of accountant..

Waarom een boekhouding bijhouden?

Dit is in veel gevallen een wettelijk verplichting. En dit geldt niet alleen voor ondernemers. Ook voor particulieren geldt er een bewaarplicht van documenten, die gebruikt worden voor de belastingaangifte.

Startende ondernemers willen het thema boekhouding nogal eens te weinig aandacht geven. In mijn opinie een grote fout.

Voor een startende onderneming is de boekhouding of administratie misschien nog wel belangrijker. Als startende ondernemer moet je goed de vinger aan de pols houden hoe jouw onderneming er voor staat. En dat kan gewoon niet zonder een goede boekhouding, die correct en ten alle tijden up-to-date is.

De boekhouding voor een particulier

Voor een particulier zal de boekhouding voornamelijk worden gedaan om de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting te doen. Tegenwoordig wordt het je door de belastingdienst al redelijk makkelijk gemaakt, doordat groot deel van de gegevens al voor jou worden ingevuld.

Daarnaast is het mijn inziens ook raadzaam om voor jezelf overzicht te hebben wat jouw persoonlijke inkomsten en uitgaven zijn. Een financiële planning wordt niet door veel mensen bijgehouden, maar vind ik toch uitermate raadzaam. Hierdoor voorkom je nare verrassingen en heb je beter inzicht in jouw financiële situatie.

Heb je geen bijzondere kosten die je kunt aftrekken, dan zal de boekhouding niet zo heel veel voorstellen.

Heb je wel kosten die aftrekbaar zijn, dan dien je wel een vorm van administratie bij te houden. En vergeet dan ook niet de facturen te bewaren. En het liefst digitaal, zodat deze makkelijk terug te vinden zijn en over een aantal jaren nog goed leesbaar zijn.

Een boekhoudprogramma heb je echter niet nodig. Een simpele excel boekhouding volstaat in dit soort situaties.

Een eenmanszaak, zzp`er of onderneming

In deze situaties is het sterk aan te raden om een boekhoudprogramma aan te schaffen. Je krijgt bijvoorbeeld direct te maken met aanvullende verplichting zoals bijvoorbeeld een BTW aangifte.

Maar ook wordt het belang om alle inkomsten en uitgaven bij te houden van groter belang. Je wilt uiteraard weten hoe winstgevend jouw onderneming is. Een goede boekhouding is hierbij onmisbaar. Geld besparen door zelf de eigen boekhouding te doen, met als resultaat een onoverzichtelijke boekhouding, waardoor je niet precies weet hoe jouw bedrijf ervoor staat is een verkeerde keuze.

Gelukkig zijn er behoorlijk wat en ook zeer zeker goede online boekhoudprogramma`s beschikbaar. Hiermee wordt de eigen boekhouding doen een stuk eenvoudiger.

Online boekhouden is heden ten dage niet meer weg te denken. Persoonlijk ken ik zelfs niemand die het nog op de ouderwetse manier doet, met een boekhoudprogramma lokaal geïnstalleerd op de computer of laptop.

Hoeveel kost een boekhoudpakket per maand?

Boekhoudsoftware valt eigenlijk uiteen in twee categorieën. De ene categorie waar je voor weinig geld een meer dan prima online boekhoudpakket hebt. Denk hierbij aan programma`s zoals e boekhouden.nl, Myfinance en Rompslomp.

Daarnaast zijn er een aantal duurdere pakketten zoals Exact en Twinfield. Deze zou ik persoonlijk alleen aanraden indien jouw onderneming al een grotere omvang heeft. In andere gevallen volstaan de goedkopere programma`s meer dan prima.  

Maak het jezelf gemakkelijk met een goed online boekhoudprogramma. Zorg dat de uitgaande facturen op tijd worden verstuurd, alle facturen tijdig worden verwerkt en betaald en zorg er bovendien voor dat je de data zeven jaar bewaard.. Dat zijn slechts een aantal basisbeginselen waaraan elke ondernemer dient te voldoen

Er zijn op dit moment prima online boekhoudprogramma`s beschikbaar, waarmee je gemakkelijk en snel jouw financiële administratie en fiscale zaken bijhoudt.

Een goed programma, zoals bijvoorbeeld e boekhouden.nl, My Finance of Rompslomp bespaart je gewoonweg ontzettend veel tijd. Zo kun je bijvoorbeeld de transacties van een zakelijke rekening automatisch verwerken. Daarnaast zal je merken dat je het grootste gedeelte van de boekhouding gewoon zelf kunt doen. Op deze manier heb je dus gewoon geen boekhouder meer nodig.

Heb je toch liever dat een boekhouder jouw administratie bijhoudt, dan zal ook hij of zij veel minder tijd kwijt zijn met een goed boekhoudprogramma. En dat bespaart dus weer aanzienlijk op de kosten van een boekhouder.

Het advies van 0900 boekhouder

Ga je de eigen boekhouding doen, kies dan in ieder geval voor een goed boekhoudpakket. Een investering van 10€  - 15€ euro per maand verdient zichzelf snel terug.. En niet alleen dat. Door een goed boekhoudpakket wordt de kans op fouten kleiner. Bovendien  heb je direct inzicht in al jouw financiële data, die je ten alle tijden kunt inzien. Waar je ook bent.

Mijn conclusie is dan ook, doe alleen jouw eigen boekhouding wanneer je boekhoudkundig afdoende bent onderlegd. Besteed het anders gewoon uit aan een goede boekhouder. Dit zal je per jaar wel wat meer kosten, maar dan weet je zeker dat het goed gebeurd. Geld besparen is in dit geval niet altijd de juiste keuze

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *