Eenvoudig boekhoudprogramma

Boekhouden is mijn inziens helemaal niet zo moeilijk. Wat hierbij ontzettend helpt is het gebruik maken van een eenvoudig boekhoudprogramma. 

Een boekhoudprogramma met ontelbaar veel functies en mogelijkheden, waar je uiteindelijk geen gebruik van maakt, zorgt ervoor dat het boekhouden alleen maar complexer wordt.

Waarom voldoet een eenvoudig boekhoudprogramma?

Er zijn een aantal functionaliteiten, die in mijn opinie elk boekhoudprogramma zou dienen te bevatten. Dit zijn essentiële, onmisbare functionaliteiten die het boekhouden eenvoudiger maken en je hierdoor veel tijd zullen besparen. Dit zijn in mijn opinie de belangrijkste en zal je ook bij een eenvoudig boekhoudprogramma terug kunnen vinden:

Het kunnen importeren van bankbetalingen.

Je kunt, of een volledig automatische koppeling opzetten tussen de boekhouding en jouw bankrekening, of je kunt een bestand vanuit online banking downloaden en deze inlezen in de boekhouding. Vervolgens zal de verwerking van de betalingen grotendeels automatisch worden uitgevoerd. 

 

De software zal op basis van bedragen en factuurnummer de betalingen matchen.

Op die manier hoef je niet langer handmatig de betalingen bij een factuur te zoeken.

Dit zal ontzettend veel tijd besparen en is dan ook iets wat je gewoon nodig hebt.

Eenvoudig boekhoudprogramma bankrekening

De meeste boekhoudprogramma`s, zoal Rompslomp en Myfinance, beschikken wel over deze mogelijkheid. Maar het kan nooit kwaad dit even zeker te stellen voordat je tot aanschaf van boekhoudsoftware overgaat.

Een goede en eenvoudige BTW-rapportage

De BTW aangifte is voor veel ondernemers een vervelende bijkomstigheid. Mijn inziens zou je hier echter niet al teveel tijd aan kwijt dienen te zijn. Indien je beschikt over goede boekhoudsoftware dan zou dit zelfs een fluitje van een cent dienen te zijn.

Het belangrijkste is dat je de juiste btw-codes ingeeft bij het invoeren van facturen. Zolang je dat doet en je beschikt over goede boekhoudsoftware, dan wijst de btw-aangifte zich vanzelf. 

Indien je gebruik maakt van e-boekhouden.nl dan kan je zelfs vanuit de omgeving van het boekhoudprogramma direct de btw-aangifte versturen naar de belastingdienst. Je hoeft dan zelfs geen cijfers van een rapport over te nemen.

Maar ook al beschikt jouw boekhoudprogramma niet over de mogelijkheid om de btw-aangifte direct vanuit het boekhoudprogramma te versturen, maar je hebt wel de beschikking over een goede btw-rapportage, dan is btw-aangifte ook een fluitje van een cent. Dit is het geval bij Yoursminc.

Een goede btw-aangifte geeft precies aan welke cijfers je in welke categorie je dient in te vullen. Wel is het altijd uitermate belangrijk om zeker te zijn dat je de juiste btw-codes gebruikt. 

Scannen en herkennen van facturen

Indien je maandelijks een redelijk aantal facturen ontvangt, dan is scannen en herkennen van facturen ook aan te bevelen. Op die manier kan je veel sneller facturen verwerken dan dat je deze handmatig dient in te geven. Maandelijks terugkerende facturen kan je op die manier zelfs geheel automatisch verwerken.

Ontvang je slechts een handvol facturen per maand, dan levert dit je niet zoveel op. Maar vergeet niet dat het uiteraard de bedoeling is dat jouw onderneming gaat groeien. 

Als je dan naar de toekomst kijkt, dan kan het toch verstandig zijn om direct te kiezen voor een boekhoudprogramma met scan en herken functie. Want overstappen naar een ander boekhoudprogramma is niet altijd even eenvoudig.

Bruikbare en handige rapportages

Je dient nooit te vergeten dat een boekhouding ontzettend veel waardevolle informatie bevat. Maar om hier wat mee te kunnen doen, dient dit inzichtelijk te zijn. En hiervoor zijn goede rapportages onmisbaar. En dan niet alleen rapportages betreffende debiteuren en crediteuren.

Zo zijn een balans, een winst- en verliesrekening maar ook meer gedetailleerde rapportages betreffende bepaalde kosten onmisbaar.

Het gebruik van een app

Een app hoort tegenwoordig standaard bij een software pakket. Dat is niet anders voor een boekhoudprogramma. Op die manier kan je direct op het moment dat je een bonnetje ontvangt, deze scannen en in het digitale archief plaatsen. Het kwijtraken van een bonnetje is daarmee voorgoed verleden tijd.

Maar ook als je als ondernemer onderweg bent, dan kan je op die manier snel even de boekhouding bekijken. Vooral met betrekking tot onbetaalde facturen kan dit ontzettend handig zijn. Het overgrote gedeelte van de eenvoudige boekhoudprogramma`s maken gebruik van een app.

De kosten van een online boekhoudprogramma

Nu zal je misschien denken dat een boekhoudprogramma wat bovengenoemde functionaliteiten bevat wel, erg duur zal zijn. Dit valt in de praktijk reuze mee. De goedkoopste optie die de genoemde functionaliteiten biedt, heb je al vanaf 7,95 per maand. Voor dat geld heb je dus al de beschikking over een compleet pakket.

In mijn opinie is dit niet veel geld voor software waarmee je de online boekhouding mee kan bijhouden. Er zijn online ook wel een aantal gratis boekhoudprogramma`s te vinden, maar mijn inziens is dat het niet waard. 

Je loopt met gratis boekhoudprogramma`s bijna altijd tegen problemen aan, waarbij er geen helpdesk beschikbaar is. De extra tijd die je dan kwijt bent aan het boekhouden weegt niet op tegen een dergelijk laag bedrag. Daarnaast is het dan ook nog de vraag hoe veilig jouw data zijn. 

Wat is nu het beste boekhoudprogramma?

Er is ontzettend veel keuze op het gebied van boekhoudprogramma`s. Maar wat nu het beste boekhoudprogramma is, blijft lastig om te zeggen. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren. 

Maar ook zijn bedrijven verschillend. Zo zal een sportschool een ledenadministratie nodig hebben. Terwijl dit voor de meeste ondernemers overbodig is. 

Daarom is het allerbelangrijkste dat je een boekhoudprogramma gebruik dat past bij jouw bedrijf. En vaak is een simpel boekhoudprogramma meer dan voldoende. Eenvoudig betekent echter niet dat het kwalitatief niet goed is. Want ook eenvoudige boekhoudprogramma`s zijn gewoon goede boekhoudprogramma`s.

Een boekhoudprogramma voor zzp'ers zal bijvoorbeeld ook aan ander minder vereisten dienen te voldoen, dan een boekhoudprogramma voor een MKB`ers. 

Zoals al eerder gezegd, zorg ook dat je geen te complex boekhoudprogramma aanschaft, indien simpele boekhoudprogramma`s ook gewoon voldoen.

Een boekhoudprogramma kan je altijd gratis uitproberen

Het is tegenwoordig zo dat je een boekhoudprogramma altijd eerst gratis kan uitproberen. 

Vaak is dit 30 dagen gratis, maar in het geval van e-boekhouden.nl kan je als startende ondernemers zelfs 15 maanden gratis boekhouden. Zeker voor zzp`ers is dit toch een leuk voordeel.

Maak je nog geen gebruik van een online boekhoudprogramma, start vandaag nog om een eenvoudig boekhoudprogramma uit te zoeken en hiermee aan de slag te gaan. Hier zal je zeker geen spijt van krijgen. 

Maar ga wel op zoek naar programma`s waarbij je jezelf prettig voelt. Gebruiksvriendelijkheid is erg belangrijk, maar is en blijft een persoonlijke voorkeur.

Maak tijd vrij voor het kiezen en vergelijken van boekhoudsoftware

Door de enorme keuze, is boekhoudprogramma`s vergelijken sterk aan te raden. Een boekhoudprogramma kopen is een belangrijke keuze, dus daar mag je best wel even de tijd voornemen om zodoende de beste keuze te maken.

Zorg ervoor dat je een goed vergelijking maakt tussen de beschikbare boekhoudsoftware. Kom je er zelf niet uit, vraag dan om advies. Het is in onze opinie gewoon erg belangrijk om de juiste keuze te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *