Correctieboeking

Het komt altijd wel een keer voor, dat je iets fout hebt geboekt. Of dat je er later achterkomt, dat je iets toch beter anders in de boekhouding had kunnen verwerken. In dat geval dien je een correctieboeking uit te voeren. 

Een dergelijke correctieboeking is vaak snel gedaan. Het is echter wel van belang dat je duidelijk aangeeft waarom je een correctie hebt uitgevoerd.

Memoriaal gebruiken voor een correctie

Via e-boekhouden.nl kan je een correctieboeking uitvoeren via een memoriaalboeking. Je kiest dan dan de grootboekrekening, waarop de correctie betrekking heeft. Indien het geen betrekking heeft op een debiteur of crediteur, dan dien je er goed op te letten dat je het veld relatie leeg laat.

Vervolgens dien je ook de tegenrekening te kiezen. Bij het verwerken van een correctieboeking dien je goed te letten op debet en credit. Hier hoef je bij het verwerken van een factuur doorgaans niet op te letten, doordat het kiezen van wat je doet (bijvoorbeeld verwerken van een ontvangen factuur) dit automatisch door de boekhoudsoftware correct wordt verwerkt.

Correcties op ontvangen of verstuurde facturen

Je zal ook zien, dat er bij het invoeren van een memoriaal boekstuk geen btw wordt weergegeven. Ook hier dien je goed op te letten. Heb je bijvoorbeeld een creditfactuur ontvangen van een leverancier, dan dien je deze niet via een memoriaal boeking te verwerken, maar gewoon als ontvangen factuur. 

Indien jezelf een correctie op een factuur hebt verstuurd, dan dien je deze te verwerken als verstuurde factuur. Indien je dit niet doet, dan zal de btw-aangifte niet langer correct zijn.

Correctieboeking e-boekhouden

Zorg voor een goede omschrijving en documentatie

De velden omschrijving of boekstuk verdienen extra aandacht. In de praktijk is het vaak zo, dat je snel even een correctieboeking uitvoert. Een aantal maanden later weet je dan vaak niet meer waarom je dat gedaan hebt. 

Daarom is het belangrijk om een goede omschrijving in te vullen, die duidelijk maakt waarom de correctieboeking is uitgevoerd. Indien je onderliggende documenten hebt, op basis waarvan je de correctie hebt uitgevoerd, dan kan je deze als bestand toevoegen. Dat is altijd aan te raden.

Denk bijvoorbeeld aan een correctie op de afschrijvingen die je wilt verwerken. Dan dien je het document van de onderliggende berekeningen als document toe te voegen.

Geef dit document dan ook een boekstuknummer, dat je invult in het veld “boekstuk”. Op die manier kan je altijd achterhalen, waarom je nu een bepaalde correctie hebt uitgevoerd.

Hetzelfde geldt wanneer je de voorraad gaat corrigeren. Bijvoorbeeld omdat je er bij een voorraadtelling bent achtergekomen, dat er sprake is van een voorraadverschil. Zorg dat je het document van de voorraadtelling toevoegt aan de correctieboeking.

Correctieboeking voorraad

Boek geen correctie op een correctie

Een ander aandachtspunt is, dat je dien te voorkomen dat je meerdere correcties op dezelfde boeking gaat uitvoeren. In dat geval is het verstandig om de originele boeking terug te boeken en dan een nieuwe boeking in te voeren. 

Op die manier stel je zeker dat je een goed overzicht behoudt. Indien je dit niet doet, dan kan het zo zijn, dat je meerdere boekingen dient te bekijken, alvorens je erachter komt wat nu de uiteindelijke juiste boekhoudkundige verwerking was. Bij het boekhouden is het altijd van belang dat hetgeen je doet overzichtelijk is en blijft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *