boete betalen

Een boete, zoals een verkeersboete die je tijdens een zakelijke rit hebt ontvangen, kan je aanmerken als zakelijke kosten. Een boete betalen dien je overigens wel tijdig te doen. Doe je dit niet, dan zal de hoogte van de boete snel oplopen.

Zakelijke kosten maar niet aftrekbaar

Ook al kan je een boete als zakelijke kosten aanmerken, deze kosten zijn fiscaal niet aftrekbaar. Dien je een boete te betalen, dan is het verstandig deze op een aparte grootboekrekening te verwerken, welke je als fiscaal niet aftrekbaar aanmerkt.

Maak een aparte grootboekrekening aan

Ga geen boetes verwerken op grootboekrekeningen waar je ook andere, wel aftrekbare kosten, op boekt. Dit zal je tijdens de belastingaangifte veel en vooral ook onnodig veel werk opleveren. Indien je gebruik maakt van een boekhouder zal dit de kosten van een boekhouder onnodig doen laten oplopen.

Bij elke boekhoudsoftware kan jezelf grootboekrekeningen aanmaken. Dit is doorgaans vrij eenvoudig. In de omschrijving kan je dan opnemen dat het om fiscaal niet aftrekbare kosten gaat.

Bij de belastingaangifte kan je dan het saldo van een dergelijke grootboekrekening in een keer over nemen als fiscaal niet aftrekbaar. 

Verschillende grootboekrekeningen voor verschillende boetes

Wil je een optimaal inzicht in hoeveel geld je kwijt bent aan verschillende boetes? Dan kan je meerdere grootboekrekeningen aanmaken. Zo kan je een grootboekrekening voor verkeersboetes van het openbaar ministerie aanmaken en voor, boetes voor te late indiening van de btw en dergelijke aanmaken.

Als het goed is ontvang je echter niet al te veel boetes en zal dit dan ook niet noodzakelijk zijn.

Vergoeding van een boete

Dient een medewerker een boete te betalen? In dat geval kan je de kosten van de boete niet onbelast vergoeden.

Indien het bedrijf de boete voldoet, dan dien je dit bedrag door te belasten naar de medewerker. 

In het geval je dit niet doet, dan zal het bedrag van de boete dienen te worden aangemerkt als onderdeel van het salaris. 

Het is verstandiger om de boete dan ook gewoon in rekening te brengen. Het eenvoudigste is hierbij het bedrag in mindering te brengen op het salaris.

Een boete vergoeden

Let er dan wel op dat het afgetrokken dient te worden van het netto-salaris en niet van het bruto-salaris.

Controleren van boetes

Voordat je een boete daadwerkelijk gaat betalen, is het verstandig om te controleren of de boete wel juist is. Het komt best wel eens voor dat een boete niet terecht is. Daarnaast dien je ook alert te zijn op eventuele fraude. Een boete ontvang je altijd per post. Ontvang je een verkeersboete per email, dan gaat hier om een fraude.

Meestal ontvang je een brief waarin staat waarom de boete is opgelegd. Daarnaast is het ook van belang goed de naam en het bankrekeningnummer te controleren van de uitgever van de boete.

Hiervoor zijn stamdata van belang. Indien je een verkeersboete ontvangt, maar de gegevens van het bankrekeningnummer komen niet overeen met hetgeen je in de stamdata van de crediteuren hebt staan, dan is dit een rode vlag. Let er daarom goed op wat er in de brief staat. Het klakkeloos betalen kan de kosten onnodig doen laten oplopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *