Indien je op zoek bent naar een boekhoudprogramma om de boekhouding mee bij te werken, dan ben je vast en zeker de naam Rompslomp tegengekomen. Met meer dan 50,000 gebruikers is dit één van de populairdere programma`s op dit moment. 

Wij hebben dit programma nader bekeken om erachter te komen waarom dit programma zo populair is en of dit ook terecht is. Is dit een goed boekhoudprogramma voor een goede prijs of zijn er betere opties beschikbaar?

De historie van het boekhoudprogramma Rompslomp

Rompslomp is opgericht en opgezet door Jaap van der Meer die technische informatie heeft gestudeerd aan de TU in Delft. Je kan wel zeggen dat dit een echte ondernemer is, aangezien hij op zijn 14e al zijn eerste onderneming heeft opgericht. In 2014 is hij samen met Niels Koning, een online marketing specialist, aan de slag gegaan en hebben zij Rompslomp gelanceerd.

Het is dus nog een relatief jong bedrijf, maar aangezien zij inmiddels meer dan 50,000 gebruikers hebben dient dit wel zeer goede boekhoudsoftware te zijn, die bovendien ook nog eens goed geprijsd is.

Wat biedt deze boekhoudsoftware?

Hier dienen wij onderscheid te maken tussen 3 verschillende pakketten die tegen 3 verschillende prijzen die worden aangeboden.

Rompslomp biedt de volgende boekhoudpakketten:

 • Gratis: Met de gratis versie kan je alleen facturen maken en offertes opstellen.. Je kunt hier dus niet de boekhouding mee bijwerken. Wel is het zo dat het aantal facturen en offertes dat je kan maken onbeperkt is. Ook is het mogelijk om zowel de facturen en offertes aan te maken in een lay out die past bij jouw eigen huisstijl en kan je jouw eigen logo op het document plaatsen. Offertes en facturen maken en versturen kan je dus geheel gratis doen met het gebruik van Rompslomp.
 • Plus: Met dit pakket krijg je naast de opties van het gratis pakket, ook de mogelijkheid om uitgaven in te boeken en kan je een urenregistratie bijhouden. De gewerkte uren kan je dan vervolgens eenvoudig factureren. Ook kan je met het plus pakket deze facturen eenvoudig per email versturen.
 • Pro: Met deze optie krijg je naast uiteraard hetgeen je krijgt bij het gratis en plus pakket, de mogelijkheid om de gehele boekhouding bij te werken. En dat is inclusief handige en onmisbare rapportages,zoals een balans en, een winst- en verliesrekening, en een eenvoudige en overzichtelijke rapportage om snel de btw-aangifte te verzorgen.
 • Premium: Dit is een relatief nieuwe optie. Met het premium pakket kan je 3 boekhouding bijhouden. Bij de pro versie is dit beperkt tot slechts 1 boekhouding. Bezit je meerdere ondernemingen dan is dit een erg interessante optie. De prijs die je dan kwijt bent per boekhouding wordt op deze manier wel erg laag.
  De Rompslomp gratis en plus pakketten kan je in mijn opinie niet echt boekhoudprogramma`s noemen. Want boekhouden zonder dat je een balans kan opstellen of zonder een winst- en verliesrekening is niet mogelijk. 

Daarnaast is de btw-aangifte hetgeen de meeste problemen oplevert bij ondernemers. Dus je kan eigenlijk ook niet zonder een goede rapportage, op basis waarvan je direct de btw-bedragen kan overnemen op de btw-aangifte.

De prijzen van de verschillende boekhoudpakketten

Pakket Prijs per maand
Gratis 0€
Plus 5€
Pro 15€
Premium 25€

Je bent bij Rompslomp dus 15 euro per maand kwijt om echt te gaan boekhouden. Voor dit bedrag krijg je alles wat je nodig hebt. 

Omdat deze pagina over boekhouden gaat, beperken wij ons verder tot het Pro pakket. De functionaliteiten van het premium pakket zijn hetzelfde, dus hetgeen wij vinden van het pro pakket gaat ook op voor het premium pakket.

De functionaliteiten van Rompslomp pro

Onze eerste indruk is dat Rompslomp veel mogelijkheden en opties biedt. 

Onderstaand vindt je een overzicht van wat in onze opinie handige, maar heden ten dage eigenlijk onmisbare opties en functionaliteiten zijn:

 • Het importeren van bankmutaties, om zodoende de betalingen eenvoudig te kunnen verwerken
 • Een digitaal archief waarbij je document kunt opslaan, zoals bijvoorbeeld facturen van leveranciers
 • Klanten kunnen facturen betalen via Ideal
 • Een ritten- en urenregistratie
 • Productbeheer en voorraadbeheer
 • Een heldere en eenvoudige rapportage om de btw-aangifte mee te verzorgen
 • Overzichtelijke en onmisbare rapportages zoals bijvoorbeeld een balans en winst- en verliesrekening
 • Er is een app voor zowel Android als Apple beschikbaar. Via de app kan je overal en altijd de boekhouding inzien en bijwerken.

Dit is slechts een kleine opsomming. Je kan zoals hierboven al eerder aangegeven ook offertes aanmaken en deze voorzien van jouw eigen logo. En hetzelfde gaat op voor het opstellen van facturen. 

De beoordelingen van echte gebruikers

Op de website kom je een groot aantal reviews tegen. Persoonlijk vind ik het jammer dat het niet te achterhalen is hoe deze reviews tot stand komen. Er zijn inmiddels talloze opties en aanbieders van dergelijke software om dit te doen.

Het probleem met reviews tegenwoordig is dat deze te manipuleren zijn. Mensen die een product niet gebruiken kunnen een review achterlaten en slechte reviews kunnen worden gefilterd. Bij bijvoorbeeld Truspilot heb je als onderneming niet de mogelijkheid om een negatieve review te verwijderen. En bij het review systeem van Bol.com kan je alleen een review achterlaten, wanneer je daadwerkelijk een product hebt gekocht.

Dat er niet duidelijk wordt gemaakt hoe de reviews tot stand komen, is in mijn opinie een gemiste kans. Dit omdat het op het eerste gezicht wel gaat om eerlijke reviews van echte gebruikers.

Een aantal reacties die je tegenkomt op de website van Rompslomp zijn als volgt:

Super handig

Boekhouden was niet eerder zo overzichtelijk

Rompslomp is een heel fijn administratieprogramma met alle functionaliteiten die je als ZZP'er nodig hebt

De algemene beoordeling, op de website van Rompslomp zelf, is 4,6 van de maximale score van 5. Dit is dus zeer goed te noemen. 

Maar zoals eerder al aangegeven, ik zou het beter vinden indien deze beoordeling afkomstig zouden zijn vanuit een onafhankelijke aanbieder van reviews zoals een Trustpilot.

Voor welke ondernemers is Rompslomp geschikt?

Het pro boekhoudpakket is een uitgebreid boekhoudpakket, wat meer dan voorziet in de behoefte van  zzp-ers, iemand met een eenmanszaak maar ook MKB`ers. Al deze ondernemers kunnen uit de voeten met Rompslomp en op deze manier eenvoudig en snel de boekhouding bijhouden.

Het programma scoort erg hoog op gebruiksvriendelijkheid wat ik persoonlijk uitermate belangrijk vindt. Omdat een boekhoudprogramma iets is waar je bijna dagelijks mee dient te werken, bespaart gebruiksvriendelijkheid je veel tijd en frustraties.

Waar onderscheid Rompslomp zich?

Een aantal zaken die er in mijn ogen echt uitspringen zijn de volgende:

 • De mogelijkheid om onbeperkt gebruikers aan te maken. Je hoeft dus niet extra te betalen om een boekhouder toegang te geven of iemande anders die voor jou de boekhouding doet.
 • Productbeheer en voorraadbeheer zitten standaard bij het pro-pakket. Bij een programma zoals e-boekhouden.nl dien je hiervoor extra te betalen. Het programma Myfinance biedt geen mogelijkheid tot het beheren van producten en voorraden.

Beperkingen en nadelen van het boekhoudprogramma

Uiteraard is niet alles positief, indien je een boekhoudprogramma uitvoerig onder de loep neemt. Een aantal punten waarop de software nog verbeterd kan worden zijn in onze opinie:

 • Er is geen mogelijkheid om volledig automatisch de bankmutaties in te lezen. Je dient deze in een MT940 of swift bestand, vanuit de bankomgeving te downloaden en deze vervolgens te importeren in Rompslomp. Bij E-boekhouden.nl kan je dit geheel automatiseren en hoef je niet langer deze handmatige stappen uit te voeren.
 • Het voorraadbeheer is redelijk handmatig. Omdat er geen koppeling mogelijk is met webwinkel software dien je de voorraad handmatig bij te werken. Een koppeling met veel gebruike webshop software zoals bijvoorbeeld Woocommerce of Shopify zou een welkome uitbreiding zijn. Nu dien je de voorraad op twee plekken bij te houden. Je wilt natuurlijk dat de voorraad in zowel de webwinkel als wel in de boekhoudsoftware accuraat is.
 • De btw-aangifte dien je handmatig over te nemen van de rapportage die beschikbaar is. Dit is vrij eenvoudig en snel gedaan, maar het zou nog beter zijn wanneer je de btw-aangifte rechtstreeks vanuit het boekhoudprogramma naar de belastingdienst kunt versturen.

Ons eindoordeel

Boekhouden met Rompslomp wordt eenvoudig en snel. Het is een boekhoudprogramma dat zeer zeker in de behoefte voorziet van de kleine ondernemer. Behalve een paar kleine verbeterpunten, zoals hierboven aangegeven, biedt het voldoende functionaliteit.

De prijs van 15€ is ook prima te noemen. Het lijkt in eerste instantie net even iets duurder dan een Myfinance en e-boekhouden, maar je krijgt er meer voor. E-boekhouden werkt bijvoorbeeld met quota en voor voorraadbeheer dien je extra te betalen. Bovendien kan je bij Rompslomp onbeperkt gebruikers aanmaken.

Dit allen in ogenschouw nemende is het een meer dan prima boekhoudpakket en is de prijs/kwaliteit verhouding dik in orde. En bezit je meerdere ondernemingen dan is het premium pakket zelfs een van de goedkoopste oplossingen die je tegen zal komen op het gebied van online boekhoudprogramma`s.

Om alles nog eens samen te vatten:

De pluspunten:

 • Veel en handige functionaliteiten
 • Zeer gebruiksvriendelijk. Tijd bespaar je door gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware
 • Er bestaan geen beperkingen met betrekking tot het aantal facturen of boekingen dat je kan verwerken
 • Goede en onbeperkte online support

De minpunten:

 • Er bestaan geen mogelijkheden om de software te koppelen met bijvoorbeeld webwinkel software of een CRM tool.
 • De btw-aangifte dien je handmatig over te nemen vanuit de rapportage die binnen Rompslomp beschikbaar is. 
 • Bankmutaties dien je downloaden en te importeren. Het is niet mogelijk dit volledig automatisch te doen.

Gratis proefperiode en extra korting bij een jaarabonnement

Er bestaat uiteraard de mogelijkheid om het boekhoudprogramma eerst eens gratis uit te proberen. Dit zal ik ten alle tijden aanraden om dit ook echt te doen. 

De gratis proefperiode bedraagt 30 dagen. Zorg er dan ook voor dat je deze 30 dagen goed gebruikt en de software uitgebreid test. Je hebt alleen een inschrijving van de kamer van koophandel nodig om gebruik te kunnen maken van de gratis proefperiode,

Ben je na deze proefperiode overtuigt, dan kan je met het afsluiten van een jaarcontract 16 procent korting ontvangen. Dit is dus twee maanden gratis. Aangezien je een boekhoudprogramma voor langere termijn gebruikt, dan zou ik indien de liquiditeit dit toelaat, hier dan ook gebruik van maken. Dit is toch weer snel een kleine besparing.

En het is helaas zo dat voor veel kleine ondernemers elke kleine besparing telt. Dus het is zonde om deze te laten liggen.

Ben je onverwacht toch niet tevreden over het boekhoudprogramma nadat je gebruik hebt gemaakt van de gratis proefperiode? Dan stop je er gewoon mee. De proefperiode is geheel zonder verplichtingen dus je hoeft niet bang te zijn dat je ergens aan vast zit.