Boekhoudprogramma e boekhouden.nl

Het online boekhoudprogramma e boekhouden.nl isop dit moment  een van de populairste boekhoudprogramma's.. Op deze pagina kun je onze bevindingen lezen en ook of wij dit terecht vinden of niet. Is e boekhouden.nl inderdaad een goede optie voor ondernemers?

Wat is e boekhouden.nl

Het gaat hier om een online boekhoudprogramma. Dit wordt ook wel SAAS software genoemd. Het kenmerk hiervan is dat je via het internet de software gebruikt. Op jouw computer of laptop wordt verder geen software geïnstalleerd.

Dit houdt in dat je een internetverbinding nodig hebt om te kunnen boekhouden. Aan de andere kant kan je vanaf elke locatie jouw boekhouding inzien. 

Je hoeft je jezelf geen zorgen te maken over het onderhoud of het installeren van de software. De software wordt regelmatig bijgewerkt en dan werk je direct met de meest recente softwareversie. Zeker op het gebied van boekhouden is dit aan te raden.

De wet- en regelgeving verandert nogal eens, en met het gebruik van online boekhoudsoftware weet je zeker dat deze software de nieuwe richtlijnen in acht neemt. 

Voor wie is dit boekhoudpakket geschikt?

E boekhouden.nl is een uitgebreid boekhoudpakket. Het maakt het mijn inziens dan ook geschikt voor veel verschillende type ondernemers. 

Dat het een uitermate geschikt boekhoudprogramma voor ZZP ers, freelancers en eenmanszaken is staat voor mij buiten kijf. Maar ook voor een MKB onderneming is het prima geschikt.

Ik zou het alleen niet aanraden voor ondernemingen die op zoek zijn naar een echt ERP-pakket. Voor dat type onderneming voldoet het niet. Voor kleine ondernemers zal  dit echter geen rol spelen.

Een overzicht van de belangrijkste functionaliteiten

Wat kun je verwachten indien je gaat werken met deze boekhoudsoftware? Wij hebben de belangrijkste mogelijkheden op een rij gezet:

1. Rechtstreeks vanuit het boekhoudpakket de btw-aangifte versturen

Het is zelfs niet langer noodzakelijk om handmatig de data van een btw aangifte over te nemen op de website van de belastingdienst. Dit is geheel geautomatiseerd.

2. Bonnetjes en facturen direct scannen met een app

Op deze manier kan je eenvoudig en snel bonnetjes en facturen in de boekhouding verwerken. Ook kan je deze documenten direct in een digitaal archief plaatsen. Op die manier voldoe je dan eenvoudig aan de bewaarplicht van de belastingdienst.

3. Het gebruik van kostenplaatsen

Doordat je gebruik kan maken van kostenplaatsen kan je een goed inzicht verkrijgen in de kostenstructuur van jouw onderneming. Je kan eenvoudig zien waar het meeste geld wordt gespendeerd. Dit ondersteunt bij het optimaliseren van de winstgevendheid van de onderneming.

4. Ontzettend veel koppelingen met andere software

Er is een legio aan mogelijkheden voorhanden om koppelingen te realiseren met andere software. Zo  kan je de bankmutaties op een eenvoudige manier importeren. Maar je kan ook een koppeling maken met een webshop, CRM pakket en nog veel meer. 

Op het gebied van de mogelijkheid om de boekhoudsoftware te koppelen met andere software is e boekhouden.nl een van de pakketten met de meeste mogelijkheden.

5. Het debiteurenbeheer is erg overzichtelijk

Je kunt automatisch aanmaningen instellen zodat je zeker weet dat een factuur die niet op tijd is betaald wordt aangemaand. Daarvoor is het natuurlijk wel zaak dat je de bankmutaties tijdig bijwerkt, om te voorkomen dat je klanten gaat aanmanen die al hebben betaald. 

6. ledenadministratie, urenregistratie en rittenadministratie 

Je kunt ook een ledenadministratie, urenregistratie en rittenadministratie bijhouden. Of dit relevant is voor jouw onderneming, hangt er vanaf of je hiermee werkt of niet. Een ledenadministratie zal voor veel ondernemers overbodig zijn. 

Een urenregistratie is voor veel ondernemers echter wel belangrijk. Niet alleen om zodoende klanten goed en snel te kunnen factureren, maar ook om de gewerkte uren voor de ondernemersaftrek en startersaftrek bij te houden.

7. Voorraad bijhouden en beheren

Er bestaat ook de mogelijkheid om de voorraad te beheren in dit boekhoudprogramma. Je dient dan wel gebruik te maken van de facturatiemodule om dit te kunnen doen. De facturatie module staat los van de boekhoudmodule en hiervoor dien je een extra bedrag per maand te betalen.

9. Snel facturen maken en versturen

Facturen maken gaat eenvoudig en snel. Je kan deze direct per e-mail naar jouw klanten versturen.

Het boekhouden wordt sneller en gemakkelijker

Boekhouden dient in onze opinie zo min mogelijk tijd in beslag te nemen. Dit bereik je enerzijds door het gebruik van een gebruiksvriendelijk pakket en anderzijds functionaliteiten die helpen het boekhouden zoveel mogelijk te automatiseren. Wat zijn nu de functionaliteiten die  het boekhouden met eboekhouden.nl hepen tijd te besparen op het boekhouden:

  1. De volautomatische bankkoppeling zorgt ervoor dat je banktranscaties heel snel en eenvoudig kan verwerken.
  2. De koppeling met de belastingdienst zorgt ervoor dat je de btw-aangifte volledig automatisch kan versturen. Als je de boekhouding goed bijhoud dan kan je met een paar kliks en binnen 2 minuten de btw-aangifte opstellen en  versturen.
  3. De scan en herken functie zorgt ervoor dat je facturen snel kan verwerken, Voor facturen die je regelmatig ontvangt  kan je het zelfs volledig automatiseren. Je dient dit eenmalig in te stellen en nadien hoef je alleen nog een factuur in te scannen en je kan deze direct boeken in de boekhouding. 

De prijs van e boekhouden.nl

De prijs is natuurlijk erg belangrijk. Op dat gebied scoort e boekhouden.nl in onze opinie zeer goed. De prijs hangt af van hoeveel transacties en eventueel facturen je per maand verwerkt. Mijn inziens een goede keuze. Iemand die meer gebruik maakt van het online boekhoudpakket betaalt iets extra`s ten opzichte van degene die slechts een paar boekingen en facturen per maand verwerken.

Ben je bijvoorbeeld een freelancer en werk je langdurig aan een project, dan zal je niet zoveel facturen per maand versturen. Een webshop daarentegen zal misschien wel honderden of duizenden facturen per maand versturen. Dat zij dan iets extra`s betalen is in mijn opinie terecht.

De instapprijs is 7,95€ per maand. Heb je meer dan 240 boekingen per jaar dan wordt dit 14,95€.  In onze opinie kan je dit boekhoudprogramma classificeren als een goedkoop boekhoudpakket.

Gratis uitproberen voor starters

Starters kunnen gebruik maken van een wel zeer goede aanbieding. Je kan maar liefst 15 maanden gratis boekhouden, indien je in aanmerking komt voor de startersaanbieding. De enige voorwaarde hiervoor is dat jouw onderneming niet langer dan 15 maanden bestaat. 

Het boekhoudprogramma gratis uitproberen

Ook al ben je geen starter, dan kan je het programma nog steeds gratis uitproberen. Persoonlijk raden wij aan dit altijd te doen, alvorens een definitieve keuze maakt.

Gebruiksvriendelijkheid is geen objectief begrip. Ook al vinden wij het gebruiksvriendelijk, dan hoeft dit niet te beteken dat dit voor jou ook het geval is. Daarom raden wij altijd aan om gebruik te maken van een gratis proefperiode.

De minpunten van e boekhouden.nl

Je zult inmiddels wel doorhebben dat wij erg enthousiast zijn over dit boekhoudprogramma. Het is dan ook het programma dat wij zelf gebruiken. Naast de vele pluspunten zijn er ook een aantal minpunten,  die wij uiteraard ook belichten. Wat wij over het algemeen als minpunten ervaren zijn:

Geen vreemde valuta 

E boekhouden.nl maakt alleen gebruik van EURO. Je kan dus geen facturen in vreemde valuta inboeken. Je dient deze zelf om te rekenen.  

Dit houdt in dat je deze dan ook niet vanuit het boekhoudprogramma rechtstreeks kan betalen. Met veel online diensten die in USD worden berekend vind ik dit persoonlijk jammer dat dit niet kan. Zeker het gebruik van Dollars zou een toegevoegde waarde zijn.

Scannen vereist extra credits

Voor het scannen en herkennen wordt er gewerkt met credits. Naarmate je hier meer gebruik van maakt dien je extra te betalen. Dit zijn geen grote bedragen, maar er zijn ook  programma`s waar je deze functionaliteit gewoon onbeperkt kan gebruiken. Het is bij die programma`s volledig in de licentieprijs inbegrepen.

Is jouw data veilig?

Dit is tegenwoordig erg belangrijk. En het wordt ook steeds lastiger om jouw data veilig op te slaan aangezien hacking een steeds groter probleem wordt. Bij e boekhouden zijn jouw gegevens echter veilig. Er wordt veel aandacht besteed aan het stukje data protection. 

Ik ben van mening dat het veilig is om te stellen dat alle gegevens  bij e boekouden.nl veel veiliger zijn dan dat je deze zelf opslaat.

Is e boekhouden.nl de beste keuze?

Hier komt een stukje persoonlijke voorkeur om de hoek kijken. Wel durven wij te stellen dat e boekhouden.nl een prima keuze is. 

Of dit het beste boekhoudprogramma is,  hangt af van de onderneming die je bezit. 

Werk je veel met vreemde valuta dan zou ik bijvoorbeeld voor een ander programma kiezen zoals bijvoorbeeld exact online.

Op het gebied van online boekhouden behoort het boekhoudprogramma e boekhouden.nl echter wel tot  een van de goede boekhoudprogramma`s. En dat ook tegen een scherpe prijs. 

Vergelijken en gratis uitproberen

Alvorens een definitieve keuze te maken adviseren wij altijd verschillende boekhoudprogramma`s uitvoerig te vergelijken. Wat jij nodig hebt voor jouw onderneming dient hier het uitgangspunt te zijn.. Daarnaast is ook wat jij gebruiksvriendelijk vindt erg belangrijk.

Waarop te letten bij het vergelijken van boekhoudprogramma`s?

Tot slot een aantal aandachtspunten om mee te nemen wanneer je een vergelijking gaat maken tussen verschillende online boekhoudprogramma`s. 

Dit zijn de punten die wij persoonlijk erg belangrijk vinden bij een boekhoudprogramma vergelijken::

  • Zorg je de btw-aangifte eenvoudig kan opstellen en versturen.
  • De mogelijkheid om een koppeling te maken tussen jouw bank en het boekhoudprogramma is een must.
  • Een uitgebreide rapportage functie waarmee je eenvoudig een winst- en verliesrekening, balans, debiteuren en crediteurenlijsten kunt samenstellen.
  • De toevoeging van een boekhoud app, zodat je ook onderweg jouw boekhouding kunt inzien en eventueel zaken direct kunt scannen.
  • De mogelijkheid om extra mensen toegang te geven tot de boekhouding, zonder dat je hiervoor extra licenties dient aan te schaffen.

Boekhouden en factureren wordt in ieder geval eenvoudig met e boekhouden.nl