De markt voor boekhoudsoftware is sterk in ontwikkeling..Waar je in het verleden behoorlijk wat geld moest investeren in goede boekhoudsoftware, kost dit tegenwoordig nog slechts een paar tientjes per maand. En aangezien jouw boekhouding gewoon ontzettend belangrijk is, is kiezen voor de beste boekhoudsoftware gewoonweg ontzettend belangrijk.

Daarnaast is de beschikbare boekhoudsoftware over het algemeen van prima kwaliteit. Veel mogelijkheden en opties die je vroeger alleen tegenkwam bij dure ERP pakketten zijn nu standaard beschikbaar met veel internet boekhoudsoftware.

Boekhoudsoftware vergelijken

Voordat je een keuze maakt voor een specifiek pakket, is het altijd raadzaam de beschikbare pakketten goed met elkaar te vergelijken.

Voordat je begint met vergelijken is het verstandig een wensenlijst te maken. Deze lijst is voor elke ondernemer anders. Denk er goed over na wat jij nodig hebt voor jouw onderneming.

Kiezen voor de beste boekhoudsoftware is belangrijk

Wanneer je een onderneming wilt starten of als zzp`er aan de slag wilt, dan is het uitermate belangrijk om te kiezen voor de beste boekhoudsoftware.

Het omschakelen naar een ander programma is niet altijd even eenvoudig. Je moet dan historische data gaan overzetten of je verliest de mogelijkheid om cijfers te vergelijken.

Daarom is het verstandig om direct voor de beste boekhoudsoftware te kiezen. Weet je niet zeker wat het beste is voor jouw onderneming? Laat je dan adviseren. Je kan hierbij op zoek gaan naar een boekhouder, die jou een onafhankelijk boekhoudprogramma advies kan geven, maar je kan ook verschillende demo`s bekijken om zo te bepalen wat het beste bij jou past.

Uiteindelijk is het ook een persoonlijke keuze. Je moet gewoon kiezen voor hetgeen waar jij je het beste bij voelt. Dit uiteraard wel met inachtneming van bepaalde functionaliteiten die je in mijn opinie ten alle tijden zou moeten terugzien, in het boekhoudpakket van jouw keuze.

Deze opties hebben wij verderop op deze pagina op een rijtje gezet.

Wensenlijst opstellen

Hier kan je onderscheid maken tussen opties die alle ondernemers nodig hebben en opties die specifiek zijn voor jouw onderneming.

In mijn opinie zou bij het boekhoudsoftware vergelijken de volgende opties altijd standaard moeten zijn inbegrepen in de boekhoudsoftware die jij kiest:

  1. Automatisch importeren van bankafschriften. Dit bespaart ontzettend veel tijd bij het bijhouden van de boekhouding.
  2. De optie om facturen en bonnetjes te scannen en te verwerken. Ook dit is iets wat heel veel tijd gaat besparen, bij het bijhouden van de boekhouding.
  3. Eenvoudig de btw aangifte verzorgen. Het liefst direct vanuit de boekhoudsoftware, maar in ieder geval het voorhanden hebben van een rapportage waarmee je eenvoudig de btw aangifte kan verzorgen.
  4. Eenvoudig opstellen en versturen van facturen, waarbij het debiteurenbeheer geïntegreerd is.
  5. Een mobiele app om makkelijk en snel jouw bonnetjes en facturen te scannen en verwerken. Daarnaast maakt een mobiele app het ook gemakkelijk, om waar je ook bent, jouw data te bekijken. Ga je op bezoek bij een klant, dan kan je nog snel even kijken of alle facturen wel betaald zijn.
Beste boekhoudsoftware

Ondernemingsspecifieke opties

Voor sommige opties zou je ook gebruik kunnen maken van andere softwaretoepassingen. Het heeft persoonlijk echter sterk mijn voorkeur om alles zoveel mogelijk binnen 1 systeem bij te houden. En alleen als het echt niet anders kan, dan pas een andere software tool gebruiken. Ondernemingsspecifieke opties zijn bijvoorbeeld:

  1. Voorraadbeheer. Indien jouw onderneming een handelsonderneming is, dan is een goed voorraadsysteem essentieel.
  2. Ledenadministratie. Bezit je bijvoorbeeld een sportschool dan is een geïntegreerde ledenadministratie essentieel. Hierbij zou je ook moeten kijken of het mogelijk is om nieuwsbrieven te versturen en automatische incasso's uit te voeren.
  3. Urenregistratie. Naast ondernemingen waarbij de gewerkte uren de basis vormen voor het factureren van klanten, is het ook voor zzp`ers, die opteren voor de zelfstandigenaftrek van belang een urenregistratie bij te houden.
  4. Kilometerregistratie. Niet alleen voor het bijhouden van jouw eigen rittenadministratie maar ook voor het door belasten van reiskosten naar klanten is dit een handige functionaliteit.

Om te bepalen welk pakket het best bij jou past, is enige boekhoudkennis wel vereist. Je zou kunnen overwegen om een cursus boekhouden voor beginners te volgen om zodoende de basiskennis van het boekhouden op te doen.

Hoeveel kost goede boekhoudsoftware?

Dat valt in mijn ogen reuze mee. De goedkoopste boekhoudsoftware heb je voor een vast bedrag van nog geen 10€ per maand. En kies je voor een uitgebreider of duurder pakket, dan zal dit alsnog minder dan 20€ per maand kosten.

Met de de tijd die je uitspaart met goede boekhoudsoftware, heb je dit erg snel terugverdient. De vrijkomende tijd kan je namelijk aan het ondernemen zelf besteden.

Kies voor een gebruiksvriendelijk boekhoudpakket

Zorg ervoor dat je kiest voor boekhoudsoftware dat het niet moeilijker maakt dan noodzakelijk. Stel zeker dat je er goed mee kunt werken. Indien het niet gebruiksvriendelijk is dan gaat dit je veel tijd kosten en zal bovendien erg frustrerend zijn. En dat is met de beschikbare opties gewoonweg onnodig.

Internet boekhoudsoftware zoals Myfinance, e-boekhouden en rompslomp zijn allemaal gericht op gebruiksvriendelijkheid.

Besparen op een boekhouder

Doe je de boekhouding niet zelf, maar heb je hiervoor een boekhouder in de arm genomen, dan zal goede boekhoudsoftware ook hier veel geld besparen. De boekhouding kan veel efficiënter en sneller worden gedaan hetgeen natuurlijk bespaart in de kosten die hieraan verbonden zijn. Boekhoudsoftware vergelijken kan je veel geld besparen op de kosten van een boekhouder.

Online boekhoudsoftware heeft de voorkeur

Online boekhouden

Het bijhouden van de financiële administratie gebeurd tegenwoordig bijna geheel met het gebruik van online boekhoudprogramma`s. Hier zijn gewoonweg ontzettend veel voordelen aan verbonden.

Het grote voordeel is dat je via online boekhouden overal toegang hebt tot jouw gegevens. Bovendien kan je de bonnetjes of facturen die je ontvangt, direct scannen en in de boekhouding verwerken.

De keuze tussen internet boekhoudsoftware of een pakket dat je op een eigen server moet installeren is mijn inziens eenvoudig. Online boekhoudsoftware heeft daarbij mijn absolute voorkeur.

Aanbiedingen voor startende ondernemers

Inmiddels is de concurrentie voor de verschillende boekhoudpakketten best wel heftig te noemen. Daardoor zijn er zeer goede aanbiedingen te vinden en dan vooral voor startende ondernemers.

Zo kan je als startende ondernemer bijvoorbeeld e boekhouden de eerste 15 maanden gratis gebruiken. Dit geeft je als startende ondernemer toch direct een leuke kostenbesparing.

Wat is het beste online boekhoudprogramma?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit hangt voor een groot gedeelte af van jouw onderneming.

Het belangrijkste is dat wanneer je boekhoudsoftware gaat vergelijken, dat je kiest de beste boekhoudsoftware die bij jouw onderneming past. En dat kan uiteindelijk voor elke onderneming anders zijn.

Daarom is het uitermate belangrijk jouw vereisten in kaart te brengen. En vervolgens de beschikbare boekhoudsoftware vergelijken en dan het meest geschikte pakket kiezen uit de beschikbare boekhoudsoftware pakketten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *