Boekhouding tips voor VVE

Een Vereniging van eigenaren (VVE) is in beheer van het onderhoud van een pand en gemeenschappelijke ruimtes in een appartementencomplex. Alle appartement eigenaren doen maandelijks een bijdrage waardoor er een cashflow ontstaat. Deze cashflow kan worden gebruikt voor onderhoudswerkzaamheden en reparatiekosten. Er is daarnaast vrijwel altijd ook sprake van een reservefonds voor noodsituaties. Onze boekhouding tips voor een VVE zorgen ervoor dat de administratie op orde is en blijft.

Bij een VVE zijn er meerdere vertegenwoordigers. Hierdoor is het belangrijk dat de financiën netjes en geordend blijven. De boekhouding bij een VVE is dan ook cruciaal en voor alle bewoners belangrijk. Er zijn verschillende manieren waarop je de boekhouding als een VVE kan vergemakkelijken, waardoor je hier aanzienlijk minder tijd aan hoeft te besteden en ook fouten in de administratie kan voorkomen. Door dit te doen blijft de financiële situatie van de vereniging altijd inzichtelijk en controleerbaar.

Het bijhouden van de boekhouding wordt steeds gemakkelijker

Er is de laatste jaren nogal een omslag geweest in de manier waarop de boekhouding werd gedaan door verschillende VvE’s.

Voorheen gebeurde dit vooral via Excel waar alle kosten en inkomsten werden bijgehouden, vaak door de persoon die de meeste tijd heeft om hier mee bezig te zijn.

Tegenwoordig zijn er echter veel meer en betere applicaties die gebruikt kunnen worden door een VVE om makkelijker en sneller de boekhouding te doen. Via een online boekhoudprogramma is het aanzienlijk eenvoudiger om de boekhoud applicatie te linken aan de VVE bankrekening.

Boekhoudprogramma vve

Ook zijn er vaak koppelingen beschikbaar waarbij makkelijk Btw-aangifte gedaan kan worden.

Facturen en bonnetjes voor uitgaven kunnen ook eenvoudig digitaal worden opgeslagen in hetzelfde systeem.

Transparantie en inzicht voor eigenaren en kopers

Het is voor een VVE cruciaal om financieel gezond te zijn. En dit ook te kunnen aantonen aan alle eigenaren, maar ook aan eventuele nieuwe kopers van appartementen in het complex. Door gebruik te maken van een eenvoudig boekhoudprogramma, is het mogelijk om te allen tijde live de boekhouding en de financiële staat van de vereniging in te kunnen zien.

Dit heeft als voordeel dat er transparantie en inzicht is voor iedereen. Daarnaast maakt deze mogelijkheid het ook makkelijker om sneller te schakelen en verder vooruit te kunnen kijken. Zo kun je bijvoorbeeld beter zien of sommige kosten harder op de begroting drukken dan verwacht en kun je sommige geplande onderhoudswerkzaamheden uitstellen, om zo de maandelijkse kosten gelijk te kunnen houden voor de eigenaren en het reservefonds niet aan hoeft te boren.

Hopelijk werken onze boekhouding tips voor een VVE je opweg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *