Boekhouding eenmanszaak

De boekhouding eenmanszaak hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Mist je de beschikking hebt over een goed boekhoudprogramma. Op die manier kan je zelfs de boekhouding grotendeels zelf bijhouden, of zelfs helemaal zelf bijhouden. En dan hoef je dus geen boekhouder in te huren en bespaar je veel geld. Daarnaast heb je met een online boekhoudprogramma overal en altijd inzicht in jouw boekhouding. 

Een boekhouder kan voor een eenmanszaak een behoorlijke kostenpost zijn. Nog niet te spreken over een account die over het algemeen  een nog hoger uurtarief hanteert. Met een gebruiksvriendelijk online boekhoudprogramma is het echter de vraag of je wel een boekhouder nodig hebt.

Je zult namelijk zien dat boekhouden eigenlijk niet zo moeilijk is. Wil je toch liever een boekhouder inhuren? Dat kan natuurlijk ook. Dan weet je in ieder geval zeker dat je jezelf geheel kan toeleggen op het ondernemen zelf. Dat is natuurlijk ook wat waard.

Wat zijn goede online boekhoudprogramma`s?

Voor een boekhouding eenmanszaak heb je over het algemeen geen ingewikkelde boekhoudprogramma`s nodig. Hier wordt door een aantal aanbieders op ingespeeld. Zij hebben programma`s ontwikkeld die prima voldoen en daarnaast geen hoge licentiekosten berekenen. Wij hebben hier een aantal voorbeelden weergegeven van boekhoudprogramma`s, die wij prima geschikt achten voor een eenmanszaak, zzp`er of zelfs een MKB onderneming:

e-Boekhouden.nl

Dit is een van de populairste programma`s op dit moment. En dat kunnen wij goed begrijpen. Het is eenvoudig in gebruik en biedt alle benodigde functionaliteit. En voor starters is het helemaal interessant. Zij kunnen dit programma maar liefst 15 maanden geheel gratis uitproberen.

Rompslomp

Ook dit is een erg populair programma. Het is eenvoudig in gebruik en je bent snel online en zo kan je direct aan de slag met jouw boekhouding. Dit is ook een programma wat veel door accountants wordt gebruikt. 

Myfinance

Dit is een heel eenvoudig programma in gebruik. Het werkt erg intuïtief en wijzelf ervaren het dan ook als uitermate gebruiksvriendelijk. Veel zzp ers en kleine ondernemers maken dan ook gebruik van dit programma. Mede omdat het een goedkoop boekhoudpakket is.

De genoemde software zijn allen uitermate geschikt voor de boekhouding eenmanszaak.

Waarom is een goed boekhoudprogramma voor de eenmanszaak belangrijk?

Als startende ondernemer, maar ook voor bestaande ondernemers, is inzicht in de cijfers extreem belangrijk. Alle inkomsten en uitgaven dien je goed in kaart te hebben. Daarnaast dien je ook de belastingaangiftes correct en tijdig te versturen. Indien je een eenmanszaak hebt, dan komt er veel op je af. En daarom is een goed boekhoudprogramma belangrijk, zodat je in ieder geval niet meer tijd met de boekhouding kwijt bent dan strikt noodzakelijk.. 

Een bijkomend voordeel is dat goede boekhoudsoftware helemaal niet duur hoeft te zijn. Een goed programma start al bij ongeveer 10€ per maand, waarmee je jouw financiële administratie eenvoudig kunt bijhouden. 

Belangrijk en onmisbare functies van een boekhoudprogramma:

 • Het opstellen van facturen en inboeken van inkoopfacturen.
 • Eenvoudig de btw-aangifte voorbereiden en versturen
 • Inzichtelijke en duidelijke overzichten zoals een balans en winst en verliesrekening
 • Toegang verlenen aan anderen, zoals bijvoorbeeld jouw boekhouder.

Is jouw onderneming groeiende, dan worden ook andere zaken van belang. Als kleine ondernemer is overzicht houden nog niet zo ingewikkeld. Maar des te groter jouw onderneming wordt, des te belangrijk wordt dit inzicht en overzicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken zoals:

 • Een goede debiteuren en crediteurenadministratie.
 • Eenvoudige urenadministratie.
 • Een kilometer en rittenadministratie.
 • Een voorraadadministratie met hoeveelheden en houdbaarheidsdatum.
 • Indien je personeel in dienst gaat nemen, een salarisadministratie.
 • Aanpasbare grootboekrekeningen zodat je inzichtelijke rapportages uit jouw administratie kunt halen.

Bereid je voor op de toekomst

Wanneer je een keuze voor een boekhoudprogramma hebt gemaakt, dan is het verstandig hier langere tijd gebruik van te maken. Overstappen  brengt altijd extra werk met zich mee. Als je als ondernemer start, dan zal je waarschijnlijk klein beginnen. Maar het is uiteraard de bedoeling dat je gaat groeien. Houdt hier dan ook direct rekening mee. Zorg dat jouw boekhoudprogramma voldoende mogelijkheden geeft om te groeien.

Dus kijk niet alleen naar de functies die je direct nodig hebt, maar kijk ook naar beschikbare functies die je in de toekomst misschien nodig hebt. Het aanmanen van klanten kan bijvoorbeeld kan veel tijd in beslag gaan nemen als je veel klanten hebt. Een gemakkelijk, geautomatiseerd debiteurenbeheer is mijn inziens dan ook een aanrader. 

Hoe ziet een boekhouding eruit?

Het boekhouden dien je gemakkelijk te maken zodat je er niet onnodig veel tijd aan kwijt bent.

Denk bijvoorbeeld aan de verschillende belastingaangiftes zo gemakkelijk mogelijk te maken. Een kant en klaar overzicht dat je of direct vanuit boekhoudprogramma kan versturen of dat je alleen nog maar de cijfers over hoeft te nemen en in te vullen op de website van de belastingdienst.

Maar ook overzichtelijke rapportages die inzicht geven in de financiële situatie van jouw bedrijf. Je hebt nu eenmaal goede financiële informatie nodig om de juiste beslissingen voor jouw onderneming te kunnen nemen. 

Fiscale gegevens

De jaarlijkse belastingaangifte is van geen enkele ondernemer zijn hobby. Zorg er dan ook voor dat het boekhoudprogramma wat jij gebruikt of gaat gebruiken het zo gemakkelijk mogelijk maakt. Het automatisch berekenen van fiscale aftrekposten is dan  ook belangrijk en maakt de aangifte inkomstenbelasting een stuk eenvoudiger. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • De zelfstandigenaftrek
 • Eventueel de startersaftrek
 • Meewerkaftrek
 • De oudedagsreserve
 • Investeringsaftrek (kleindschaligheid investeringsaftrek)
 • De MKB vrijstelling

Zorg dat jouw gegevens veilig zijn

Databeveiliging is iets wat vooral bij kleinere ondernemers er nogal eens bij inschiet. Je bent echter verplicht om jouw gegevens 7 jaar te bewaren. En het crashen van een computer of laptop of gehackte gegevens kwijtraken wordt niet als excuus door de belastingdienst geaccepteerd.

Met online boekhouden sla je jouw gegevens op in de cloud. Je bent dus niet afhankelijk van jouw eigen laptop.

Bovendien worden de gegevens goed beveiligd door de eigenaar van de door jouw gekozen boekhoudsoftware. Zo maken zij meerdere keren per dag back-ups. De kans dat je je de gegevens van jouw boekhouding eenmanszaak  verliest is dan ook bijna te verwaarlozen.

Zoveel mogelijk automatiseren is ons advies voor jouw boekhouding eenmanszaak

Ik ben een groot voorstander van automatiseren. Zeker wat betreft de meer routinematige activiteiten. En ook als eenmanszaak kan je in een boekhoudprogramma behoorlijk wat automatiseren. Maak hier dan ook gebruik van.

Voorbeelden hiervan is dat je inkoopfacturen grotendeels automatisch kan verwerken. De intelligente software kan de data lezen en op basis daarvan een boekhoudkundige verwerking voorstellen. Dit gaat je heel veel tijd besparen.  En bovendien wordt ook de kans op fouten kleiner. 

Afschrijvingsregister

Ook periodieke afschrijvingen kan je eenvoudig automatiseren. Door eenmalig de activa die je hebt aangeschaft in te geven, met de daarbij horende data zoals de afschrijvingsperiode en de restwaarde, worden de afschrijving automatisch in jouw boekhouding verwerkt. Daar hoef je verder niks meer voor te doen.

BTW aangifte

Heb je alles goed ingericht, dan is de BTW-aangifte ook een fluitje van een cent. Je hebt in de meeste gevallen een rapportage tot je beschikking, waarvan je eenvoudigweg de cijfers gewoon kunt overnemen. Of je kan deze direct vanuit de boekhouding naar de belastingdienst versturen. Dat is het ideale scenario.

De meeste online boekhoudprogramma`s voorzien in al deze behoefte. Wat het beste boekhoudprogramma voor jouw onderneming is, hangt dan ook grotendeels af van van jouw persoonlijke voorkeuren.

Het beste boekhoudprogramma voor een eenmanszaak of zzp`er?

Hier blijft persoonlijke voorkeur een belangrijke rol spelen. Je moet uiteraard zeker stellen dat alle door jou benodigde functionaliteit beschikbaar is in het boekhoudprogramma zzp dat je kiest. Echter, alle op deze pagina genoemde programma`s beschikken over alle essentiële functionaliteiten.

Het allerbelangrijkste voor de boekhouding eenmanszaak is echter gebruiksgemak, zodat je zo soepel mogelijk jouw boekhouding kan bijhouden. En dat is puur persoonlijk. Misschien ben je aan een bepaald programma of lay-out gewend en ben je op zoek naar iets wat daarop lijkt. Het is in ieder geval zo dat wat wij als gebruiksvriendelijk ervaren voor jou niet het geval hoeft te zijn. Het beste boekhoudprogramma kiezen is dus ook gewoon een gevoelskwestie.

Gratis proefperiodes

Dit is iets wat altijd aanraden. Voor elk programma kan je jezelf registreren voor een gratis proefperiode. En gedurende deze proefperiode kan je zeker stellen dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Je hoeft vaak alleen jouw e mailadres achter te laten om direct van start te gaan. Het is niet noodzakelijk om betaalgegevens achter te laten en daardoor loop je ook niet het risico dat je vergeet op te zeggen en daardoor aan een abonnement vast zit. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *