Boekhouden

Nog niet zo lang geleden was je als ondernemer voor het boekhouden ontzettend veel tijd en geld kwijt. Niet alleen geld voor een licentie voor een boekhoudprogramma maar ook voor het onderhoud ervan.

Je was zelf verantwoordelijke voor het installeren van updates en indien er iets mis ging had je meestal geen andere optie dan een dure consultant inhuren.

Wat is boekhouden nu precies?

Boekhouden is het vastleggen van alle financiële transacties in de administratie. Dit wordt gedaan via zogenaamde journaalposten. Met een journaalpost boek je bedragen op een grootboekrekening.

Werk je met een boekhoudprogramma dan zie je vaak niet direct de journaalpost. Als je bijvoorbeeld een inkoopfactuur verwerkt dan zie je niet de gehele journaalpost. Toch wordt er in de achtergrond een journaalpost gecreëerd en verwerkt.

Uiteindelijk krijg je een helder overzicht in de inkomsten en uitgaven en de bezittingen en verplichtingen.

Wat is boekhouden nu precies?

Boekhouden is het vastleggen van alle financiële transacties in de administratie. Dit wordt gedaan via zogenaamde journaalposten. Met een journaalpost boek je bedragen op een grootboekrekening.

Werk je met een boekhoudprogramma dan zie je vaak niet direct de journaalpost. Als je bijvoorbeeld een inkoopfactuur verwerkt dan zie je niet de gehele journaalpost. Toch wordt er in de achtergrond een journaalpost gecreëerd en verwerkt.

Uiteindelijk krijg je een helder overzicht in de inkomsten en uitgaven en de bezittingen en verplichtingen.

Wie moet er een boekhouding bijhouden?

Elke ondernemer is verplicht om een boekhouding bij te houden. Maar ook een vereniging of stichting dient een boekhouding bij te houden.

Iemand die alleen in loondienst is bij een bedrijf of bij de overheid is niet verplicht een boekhouding bij te houden. Toch dien je wel de documenten die van belang zijn voor de belastingopgave te bewaren. Denk hierbij aan jaaropgaven en bijvoorbeeld bewijzen van ziektekosten uitgaven of studiekosten.

Een complete boekhouding is in dat soort gevallen niet nodig. Zorg er echter wel voor dat je een goed archiveringssysteem hebt zodat je eventueel documenten eenvoudig kunt terugvinden.

Het belang van een goede boekhouding

Dit is uitermate belangrijk. Met een goed ingerichte en up to date financiële administratie, heb je een goed inzicht in de financiële situatie van jouw onderneming.

Wettelijke verplichting

Naast de informatie die je nodig  hebt voor jouw onderneming, is er ook een wettelijke verplichting om een boekhouding bij te houden. Daarnaast dien je bijvoorbeeld een btw aangifte te verzorgen, waarvoor je gewoonweg een accurate boekhouding voor nodig hebt.

Strikt genomen is het niet vastgelegd hoe je de boekhouding moet bijhouden. Of je dit in een boekhoudprogramma dient te doen of dat je bijvoorbeeld kunt boekhouden in excel. Het is echter wel zo dat een boekhouding overzichtelijk, tijdig en compleet dient te zijn. Vooral het punt inzichtelijk is met excel niet altijd het geval .Zeker wanneer het om een meer omvangrijke boekhouding gaat.

Online boekhouden, een zegen voor de ondernemer!

Online boekhouden heet het boekhouden compleet verandert.. Doordat je zelf geen software meer hoeft te installeren, heb je niks van doen met het onderhouden van het boekhoudprogramma.

Kwalitatief zeer goede boekhoudprogramma`s

Doordat er behoorlijk wat concurrentie is, zijn de beschikbare online boekhoudprogramma`s van prima kwaliteit. Aangezien ik zelf meer dan 10 jaar ervaring heb als CFO, heb ik met veel verschillende software pakketten gewerkt. Echter, het huidige aanbod van online boekhoudsoftware heeft mij positief verrast. De meeste pakketten zijn zeker niet minder dan veel duur betaalde software. Daarnaast in online boekhouden geschikt voor iedere ondernemer. Online boekhouden factureren bespaart je gewoonweg erg veel tijd.

Daarbij bevatten de online boekhoudprogramma`s veel functionaliteiten die je vroeger alleen van zeer dure ERP pakketten was gewend. Zo zijn de volgende mogelijkheden standaard in de goede pakketten terug te vinden:

  • App`s om facturen mee te scannen en onderweg jouw gegevens te bekijken.
  • Automatisch laden van bankafschriften.
  • Facturen per e mail versturen en ontvangen

Op deze manier is het boekhouden een stuk minder pijnlijk geworden voor de ondernemer. En de prijzen zijn daar bovenop ook nog eens meer dan redelijk. De prijs die je per jaar betaalt is niet meer dan wat je vroeger voor 1 of maximaal 2 uur kwijt was voor een externe consultant.

Ook als je jouw boekhouding door iemand anders laat doen is online boekhouden een uitkomst. De boekhouder hoeft niet meer naar jou toe te komen. Alles kan van afstand worden gedaan. En bovendien kan je ook zelf een oogje in het zeil houden. Daarnaast is het gebruiksgemak van de boekhoudprogramma`s dermate groot dat je voor een kleine onderneming helemaal niet zoveel tijd kwijt bent voor het boekhouden.

Boekhoudkundige kennis

Zonder enige boekhoudkundige kennis is het nog steeds lastig om de boekhouding compleet zelf bij te houden. Daarentegen bieden veel aanbieders van online boekhoudsoftware ook boekhoudcursussen aan om zodoende de basiskennis op te doen.

Daarnaast kan je ook altijd gebruik maken van een telefonische helpdesk die je kan ondersteunen bij vragen of problemen. Dat is direct nog een ander voordeel van online boekhouden.

Op website van 0900 boekhouder  kan je uitgebreide beoordelingen terugvinden van de meest gebruikte en poplulaire programma`s op dit moment.

Wat kost een boekhoudprogramma?

De prijzen van online boekhoudprogramma`s lopen uiteen. Toch heb je al een goed boekhoudpakket voor rond de 10€ per maand. En bovendien kan je met een dergelijk pakket ook facturen en offertes aanmaken.

Een erg populair pakket is e boekhouden.nl. Dit omdat dit pakket gemakkelijk in gebruik is en bovendien niet veel kost. Daarnaast wordt het voor startende ondernemers extra interessant gemaakt omdat het voor startende ondernemer het de eerste 15 maanden geheel gratis is. Eenvoudig online boekhouden wordt op deze manier wel erg aantrekkelijk gemaakt.

Een begrip op het gebied van boekhoudprogramma`s is bijvoorbeeld ook exact online. Dit pakket is iets duurder en in mijn ogen daarom minder geschikt voor zzp`ers maar beter geschikt voor een mkb onderneming.

Wanneer je een boekhoudprogramma wilt aanschaffen, dan kan je het beste gratis en vrijblijvende proefperiodes aanvragen. Op deze manier kan je de verschillende mogelijkheden eenvoudig evalueren. Een gratis account aanmaken is snel gedaan en dan kan je dus gewoon het programma testen om te beoordelen of het aan jouw wensen voldoet. Het juiste pakket, afgestemd op de onderneming biedt ondernemers ontzettend veel voordelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *