Boekhouden voor beginners

Heb je jouw eigen onderneming gestart, of ben je van plan om dit te doen, dan is boekhouden voor beginners iets om te overwegen. Zeker als je geen of weinig kennis hebt van boekhouden. In mijn opinie zou elke ondernemer in ieder geval de basisbeginselen van het boekhouden moeten begrijpen.

Waarom is boekhouden voor beginners belangrijk voor ondernemers?

De boekhouding verschaft zeer waardevolle informatie over een onderneming. Naast de resultatenrekening, wat meestal als eerste opkomt bij een ondernemer, zijn ook de balans en zeer zeker ook het kasstroomoverzicht essentieel.

Maar deze moet je wel kunnen lezen of interpreteren. Wat zegt een dergelijk overzicht nu eigenlijk?  Zijn de cijfers nu goed of niet en waar zitten de pijnpunten. Dit zou in mijn opinie elke ondernemer moeten kunnen beoordelen.

Zelf de boekhouding doen of uitbesteden?

Boekhouden voor beginners is er voor bedoeld om de basisbeginselen van het boekhouden onder de knie te krijgen. Er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij het boekhouden. Hier dien je jezelf echter de vraag te stellen of je de gehele boekhouding zelf wilt doen of dat je dit wilt gaan uitbesteden en op zoek gaat naar een boekhouder.

Je bent niet als ondernemer gestart om een groot gedeelte van jouw tijd te besteden aan de boekhouding. Zeker als boekhouden niet jouw interesse heeft, dan zou ik de boekhouding uitbesteden. Er zijn echter wel zaken die je eenvoudig zelf kunt doen, waardoor je veel geld kunt uitsparen.

Een goed online boekhoudprogramma bespaart veel tijd en geld

Een overzichtelijk boekhoudprogramma, gemakkelijk in gebruik met de noodzakelijke functionaliteiten gaat veel tijd besparen. En daarnaast wordt het boekhouden ook een stuk eenvoudiger. Je kunt veel zaken zelf doen en zelfs automatiseren, waarbij je met de kennis opgedaan via boekhouden voor beginners veel zaken eenvoudig zelf kunt doen.

Gratis cursus boekhouden bij een online boekhoudprogramma

Een programma zoals e boekhouden biedt een gratis cursus boekhouden aan. Indien je deze cursus volgt dan ben je al behoorlijk goed op weg.

Wel is het zo dat je enige interesse moet hebben in het boekhouden om deze cursus te volgen. Vindt je boekhouden echt maar niks, dan zal het lastig zijn om jouw concentratie te behouden bij een dergelijke cursus.

Toch raad ik je ten zeerste aan een dergelijke training te volgen. Zelfs al heb je een boekhouder in dienst, zelf de basisbeginselen begrijpen is gewoon ontzettend belangrijk.

Ondersteuning bij het boekhouden

Myfinance biedt een zeer interessante mogelijkheid, indien je een licentie voor dit boekhoudprogramma aanschaft. Er is de optie dat je ook daadwerkelijk ondersteuning krijgt bij het boekhouden. En dan niet alleen voor het stellen van vragen, maar zij doen bijvoorbeeld de complexe boekingen voor jou.

De standaard boeking en transacties dien je zelf te doen. Maar de eenmalige en meer complexe boekingen worden voor jou gedaan. Zo wordt bijvoorbeeld ook de jaarafsluiting voor jou gedaan. En dit zijn de meer complexe zaken, waar je meer dan alleen basiskennis van boekhouden voor nodig hebt.

Doordat dit soort taken jou uit handen worden genomen, kan je bij gebruik van Myfinance volstaan met de basiskennis.

Kies voor het juiste boekhoudprogramma

Er wordt door kleine ondernemers nog steeds redelijk veel gebruik gemaakt van excel, om de boekhouding bij te houden.

Dit is op zich een goedkope oplossing. Als je een Office licentie hebt, is het zelfs gratis. Toch moet je jezelf afvragen of je dit uiteindelijk niet meer kost dan een licentie voor een boekhoudpakket. Deze licenties  kosten tussen de 10€ en 20€ per maand en bovendien heb je voor dat geld een meer dan uitstekend pakket.

De extra tijd die je besteed aan het boekhouden, doordat je niet in het bezit bent van een gebruiksvriendelijk programma, kost je toch al snel meer dan dit bedrag.

Stel je bent een ZZP`er met een uurtarief van 40€. Als je door een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma één uur per maand bespaart op jouw boekhouding. dan heb je dit bedrag al dubbel terugverdiend. En in de praktijk zal je merken dat de maandelijkse tijdsbesparing veel groter is.

Neem alleen al de BTW aangifte. Met een goed boekhoudpakket is dit een fluitje van een cent. Doe je dit met excel, dan gaat hier toch behoorlijk wat tijd in zitten.

Cijfers begrijpen en gebruiken

Waar bij boekhouden voor beginners de nadruk ligt op het meer technische aspect van het boekhouden, is het voor een ondernemer in mijn opinie nog belangrijker om de cijfers goed te kunnen interpreteren. Dit geeft je ontzettend veel en waardevolle informatie voor jouw bedrijfsvoering.

Hier zou je er ook over na kunnen denken om een expert in te huren. Iemand die bijvoorbeeld op maandelijkse basis jouw cijfers bekijkt en op basis daarvan adviezen en aanbevelingen kan geven.

Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor jouw boekhouding

Of je de boekhouding nu zelf doet, of je besteed deze uit, je blijft zelf altijd verantwoordelijk voor jouw boekhouding. Zorg er dus voor dat wanneer je de boekhouding uitbesteed, je kiest voor een goede en betrouwbare boekhouder.

Als er een fout wordt gemaakt, of je bent te laat met een aangifte, dan zal de belastingdienst jou daarop aanspreken. Dat is een extra reden om tijd te investeren in een cursus boekhouden voor beginners.

En dat hoeft dus geen externe en dure cursus te zijn. Met e boekhouden krijg je deze er gewoon gratis bij. Bovendien is voor startende ondernemers dit pakket zelfs de eerste 15 maanden geheel gratis. Dus naast een gratis boekhoudprogramma krijg je ook nog eens een gratis cursus boekhouden voor beginners.

Na het volgen van deze online training zal je bijvoorbeeld bekend zijn  met begrippen zoals dubbel boekhouden, journaalposten, grootboekrekening en nog veel meer.

Persoonlijk zou ik altijd starten met deze training. Is het in jouw ogen niet afdoende, dan kan je altijd nog een vervolgcursus volgen. Deze zijn echter over het algemeen niet goedkoop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *