bedrijfsresultaat

De term bedrijfsresultaat kom je vaak tegen. Maar wat is dit nu precies en waarom is dit begrip belangrijk?

De definitie van bedrijfsresultaat

De berekening is in principe vrij eenvoudig. Het is gelijk aan de netto-omzet min alle bedrijfskosten. Van de bruto omzet trek je dus als eerste de kosten van de verkopen af en vervolgens alle bedrijfskosten. Een term die je hiervoor ook vaak tegenkomt is winst voor belastingen.

Bedrijfsresultaat = netto omzet - bedrijfskosten

Wat zijn bedrijfskosten?

Dit zijn eigenlijk alle kosten waar je aan kan denken. Salarissen, huur, reiskosten en marketingkosten behoren allemaal tot de bedrijfskosten. Maar ook kosten zoals betaalde rente en afschrijving worden gerekend tot de bedrijfskosten. 

Het bedrijfsresultaat is hierdoor eenvoudig uit de winst en verliesrekening af te lezen. 

Waarom is dit een belangrijk begrip

De belastingen die je dient te betalen zeggen weinig over hoe de onderneming heeft gepresteerd. 

Misschien heb je nog wel verrekenbare verliezen uit voorgaande jaren, waardoor de belastingdruk afneemt. Indien je in dit geval zou kijken naar de winst na belasting, dan krijg je een vertekend beeld.

Bij multinational die allerlei belastingconstructies toepassen is de te betalen belasting op zichzelf ook iets waar zij op sturen. Dit is echter iets waar je als mkb`er niet mee te maken zal hebben.

Belang van het bedrijfsresultaat

Zorg voor een overzichtelijke opbouw

Een overzichtelijke opbouw van het bedrijfsresultaat is van groot belang. Je dient te kunnen aflezen waar het geld nu precies aan wordt uitgegeven. Maar ook het bruto-omzet resultaat is van belang. Accuraat boekhouden maakt dit mogelijk.

De berekening van het bedrijfsresultaat is dan ook geen berekening waar je puur en alleen kijkt naar het cijfer dat overblijft wanneer je alle kosten van de netto omzet afgetrokken hebt.

Wat de juiste opbouw is, hangt af van de onderneming. Ben je zzp'er dan zullen salariskosten geen rol spelen. Bij het mkb is dit wel weer erg belangrijk.

Bijsturen op basis van de winst en verliesrekening

Een winst en verliesrekening dient er ook voor om te kijken waar je kan bijsturen. Welke kosten zijn te hoog en zou je dienen te proberen te verminderen? De boekhoudsoftware die je gebruikt zal je dit overzicht eenvoudig kunnen verschaffen.

Maar aan de andere kant kan het ook zo zijn, dat er weinig aan marketing wordt uitgegeven, terwijl de ROI wel erg goed is. In dat geval zou je moeten kijken of je niet meer aan marketing kan spenderen en eventueel deze kosten ergens anders kan wegnemen.

Dit alles hangt of staat bij het goed bijhouden van de boekhouding. Indien je dit niet doet, dan zal je geen informatie voorhanden hebben die je kan gebruiken om de resultaten van de onderneming te optimaliseren.

Financieel advies inwinnen

Het is in onze ogen verstandig om eens een financieel advies aan te vragen, om zodoende het bedrijfsresultaat te beoordelen. Een goede expert zal je van tips kunnen voorzien, waardoor je het resultaat van jouw onderneming kan verbeteren. Dit kan een zeer waardevolle investering zijn waar je jaren van gaat profiteren.

Daarnaast komt het regelmatig voor dat er enigszins sprake is van een tunnelvisie bij een ondernemer. Als ondernemer zijnde kijk je bovendien niet altijd kritisch genoeg naar jouw eigen cijfers.

Door een keer een advies van buitenaf te vragen voorkom je dit. Ga eens opzoek naar een goede boekhouder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *