Administratie software

Als ondernemer zijnde heb je geen keuze. Je dient een boekhouding bij te houden. Of je dit nu leuk vindt of niet. Dit neemt niet weg dat je het niet moeilijker moet maken dan noodzakelijk. Goede administratie software is hier de sleutel. Maak je gebruik van goede en gebruiksvriendelijke software, dan wordt het allemaal een stuk minder pijnlijk.

Waarom niet boekhouden in excel?

Kies je voor een boekhouding in excel dan is dit een gratis oplossing. Dit is echter direct ook het enige voordeel. In mijn opinie wegen de nadelen veel zwaardere dan dit ene voordeel. Zo zijn er in mijn opinie de volgende nadelen verbonden aan het boekhouden in excel:

 • Je dient zelf een goed excel template op te zetten. Je kan online wel de nodige voorbeelden vinden. Zelf ben ik nog geen template tegengekomen dat je direct kan gebruiken.
 • Je kan geen gebruik maken van tijdbesparende functionaliteiten zoals je bij goede administratie software wel hebt. Denk aan het automatisch verwerken van bankmutaties, het scannen van facturen en ga zo maar door.
 • De btw-aangifte is met goede administratiesoftware een fluitje van een cent. Dien je dit te doen vanuit excel dan gaat dit je de nodige tijd kosten.
 • Je dient regelmatig een back-up te maken. Crasht je laptop of wordt je gehackt dan ben je alles kwijt. En dat is voor de belastingdienst geen excuus om geen boekhouding bij te houden.
 • Een foutje is erg snel gemaakt in excel en dan vaak lastig op te sporen.
 • De belastingopgave wordt veel eenvoudiger bij het gebruik van administratie software.
Boekhouden in excel

Goede boekhoudsoftware is helemaal niet duur!

Hetgeen je dient te betalen voor een goed online boekhoudprogramma is helemaal niet zoveel. We hebben het direct over online boekhouden aangezien dit onze duidelijke voorkeur heeft, boven het gebruik van een offline boekhoudprogramma. Een goedkoop boekhoudpakket is doorgaans meer dan afdoende voor de meeste ondernemers.

De volgende pakketten is prima administratie software en kosten nog geen 10€ per maand:

E boekhouden.nl

Dit is een van de meeste gebruikte boekhoudprogramma`s in Nederland. Het programma e boekhouden.nl kenmerkt zich door een goede gebruiksvriendelijkheid en een zeer attractieve prijs. Je kan voor nog geen 10€ per maand al gebruik maken van dit programma. Voor deze prijs krijg je de beschikking over behoorlijk wat handige functionaliteiten, zoals:

 • Facturen en bonnetjes scannen.
 • Een handige boekhoud app voor onderweg
 • Het inlezen van bankmutaties of zelfs het opzetten van een volledige automatische verbinding om de bankmutaties in te lezen in deze administratie software.
 • Een urenregistratie, rittenadministratie en nog veel meer.
 • Toegang tot een zeer deskundige en vriendelijke helpdesk. 

Myfinance

Er zijn twee opties betreffende dit programma. Een standaardlicentie kost slechts 9€ per maand. Voor dit bedrag krijg je toegang tot alle functionaliteiten en modules van dit programma. Bovendien kan je ook nog eens gratis twee extra gebruikers aanmaken. 

Er is ook een variant waarbij je ondersteuning krijgt bij het boekhouden zelf. Dit is het online samen pakket. Hiervoor betaal je slechts 20€ per maand. Voor dit bedrag worden eenmalige boekingen voor jou uitgevoerd en krijg je hulp bij het herstellen van fouten, of worden deze zelfs voor jou hersteld.. 

d is een zeer goede keuze voor zzp'ers, eenmanszaken maar ook voor klein mkb. Dit kan je zoal verwachten van deze administratiesoftware:

 • Een handige app voor onderweg.
 • Het eenvoudig uploaden van facturen.
 • Verbindingen met alle Nederlandse banken.
 • Een overzichtelijk BTW rapportage om de BTW-aangifte eenvoudig te verzorgen..
 • Uitgebreide rapportages.
Administratie software gratis proberen

Starters opgelet!

Ben je nog een startende ondernemer dan kan je gebruik maken van gratis administratiesoftware. Zo biedt e boekhouden.nl zijn administratie software maar liefst de eerste 15 maanden gratis aan voor startende ondernemers. 

Door het eenvoudig aanmaken van een proefaccount waarbij je alleen jouw e mail adres en bedrijfsnaam hoeft achter te laten kun je direct aan de slag. Door het bedrijfsnummer van de kamer van koophandel in te vullen wordt er automatisch gecontroleerd of je in aanmerking komt voor de eerste 15 maanden gratis boekhouden en wordt dit automatisch omgezet.

Gratis uitproberen voor iedereen

Niet alleen starters kunnen boekhoudprogramma`s gratis gebruiken. Ook voor andere ondernemers bieden de verschillende online boekhoudprogramma gratis en vrijblijvend proefperiodes aan. Het is aan te raden hiervan gebruik te maken alvorens een definitieve keuze te maken.

Eenvoudig de btw-aangifte verzorgen

De btw-aangifte is een van de minst favoriete bezigheden van een ondernemer. Dit geldt zowel voor zzp`ers, bezitters van eenmanszaken en MKB`ers. Waarom zou je het jezelf niet gemakkelijk  maken door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma waarmee de btw-aangifte super eenvoudig wordt?

Mett eboekhouden.nl kan je zelfs de btw aangifte direct vanuit de administratie software versturen. Bij programma`s zoals Rompslomp en Myfinance heb je de beschikking over een btw rapportage op basis waarvan je eenvoudig de btw aangifte kan invullen.

Hierdoor heb je in nog geen 10 minuten de btw aangifte verzorgd. En bovendien is de kans op fouten veel kleiner dan dat je gebruik maakt van boekhouden in excel of een gratis boekhoudprogramma

Online boekhouden versus offline boekhouden

Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor online boekhouden. De online administratie bijhouden is heel eenvoudig met de gebruiksvriendelijk online administratiesoftware. 

Daarnaast zie ik persoonlijk de volgende voordelen van het gebruik van een online softwarepakket:

 • Je hoeft je geen zorgen  te maken over updates van de software. Dit wordt automatisch uitgevoerd en daar merk je zelf helemaal niks van.
 • Het is voordelig. Voor nog geen 10€ per maand heb je al de beschikking over prima boekhoudsoftware
 • De software is state-of-the-art. Door de heftige concurrentie worden de aanbieders gedwongen om kwalitatief goede software te leveren en te blijven ontwikkelen.
 • Je kan overal en altijd jouw boekhouding inzien. Via een laptop maar ook gewoon via de telefoon.
 • Je kan eenvoudig iemand anders zoals bijvoorbeeld de boekhouder toegang geven tot jouw boekhouding.
 • De gegevens van jouw boekhouding worden eenvoudig online opgeslagen. Maar wel op een manier dat jouw administratie veilig is opgeslagen. Databeveiliging is een prioriteit voor de aanbieders van online software. En deze beveiliging is beter dan dat de meeste ondernemers dit zelf hebben geregeld. 

De financiële administratie bijhouden wordt door het gebruik van online boekhoudsoftware veel eenvoudiger en sneller. 

De beste boekhoudsoftware kiezen

Door de vele keuze is dit niet altijd eenvoudig. Het beste boekhoudprogramma kiezen voor jouw onderneming is het belangrijkst. Maar aangezien geen een onderneming exact hetzelfde is, hoeft dit niet voor elke onderneming gelijk te zijn. Het is dan ook aan te raden om boekhoudprogramma`s te vergelijken op basis van de criteria die voor jouw onderneming  van belang zijn. 

Welke software het beste past is niet op voorhand aan te geven. Wel kan ik zeggen dat de genoemde programma`s op deze pagina en website allemaal goede softwarepakketten zijn, die meer dan voldoen voor zzp`ers tot klein mkb. 

Zoek je iets meer uitgebreide software dan is exact online wellicht een goede optie. Dit programma is echter wel iets duurder dan de hier genoemde programma`s, maar in mijn opinie zeer zeker het geld waard. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *